Константин Пенчев. Снимка: Булфото

Омбудсманът Константин Пенчев препоръча на ЦИК да осигури еднакво възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии в страната.

Призивът идва, след като към омбудсмана се е обърнал член на комисия в Силистра, според когото е несправедливо решението за изплащане на допълнително възнаграждение от 60 лева на членовете на секционните избирателни комисии (СИК) в Столичната община.

Припомняме, че ЦИК взе решението за допълнителното възнаграждение, след като хората в София изкараха кошмарна нощ при предаването на протоколите от изборите, а някои не успяха да предадат документите до обяд на 24 октомври.

Още по темата
Членът на СИК в Силистра твърди, че хората в града също са предавали изборните книжа на общинската избирателна комисия едва на 24 октомври.

Според информация, публикувана в медиите, изборните книжа са предавани продължително време не само в столицата.

В писмо, изпратено до председателя на ЦИК, Константин Пенчев препоръча да бъде извършена проверка за това дали има и други СИК в страната, за които е необходимо да се отпусне допълнително възнаграждение.

Той напомня, че съгласно Международния пакт за социални, икономически и културни права се признава правото на всяко лице да се ползва от справедливи и благоприятни условия на труд, които да му осигурят еднакво възнаграждение за равностойна работа, без никакво различие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase