Суматохата пред зала "Универсиада". Снимка: Булфото
fallback

Огромен процент сгрешени протоколи от секционните комисии отчетоха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в София.

Може би в над 80% от протоколите са допуснати грешки, обясни пред журналисти председателят на ОИК-София Марина Белчева. По думите й става дума за чисто технически грешки, например вписване в отделни редове, и не може да се говори за манипулации на вота.

Именно техническите грешки са причина за бавното обработване на протоколите – в ОИК са готови с 57% от документите. В тях действителните бюлетини са 97,98 на сто.

Oще по темата

Марина Белчева оправда високия брой допускани грешки с новия Изборен кодекс и с факта, че вотът бе 2 в 1. В много случаи пък се попълват по четири протокола от секция, тъй като в част от местата се произведоха и избори за кмет на кметство.

Освен това, по думите й, Столичната община била предизвикателство заради големия брой жители.

Шефката на ОИК-София отказа да коментира дали причините за бавната обработка се дължат и на лоша организация от страна на комисията.

Не коментира и информацията, че двама депутати от ГЕРБ – Станислав Иванов и Иван Божилов, са в залата, което е в нарушение на закона.

Заради хаоса с обработката на изборните документи пред столичната зала „Универсиада“, където се помещава ОИК-София, днес се извиха огромни опашки от членове на секционни комисии, а движението около залата бе отцепено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

142

Всички българи....

преди 12 години

Всички българи са гладни,щом се подведоха за кебапчета

141

Обективен

преди 12 години

ВСИЧКИ председатели на ЦИК, ОИК и СИК са от ГЕРБ. Мнозинството от членовете им - пак от там. Централата администрация - пак от там. Общинските администрации - 75% пак от там. Изборният кодекс - приетв НС с мнозинството на ГЕРБ. ВЪПРОС: Къде да търсим вината в калпаво организираните и проведени избори на 23 октомври !?!?

140

До 141

преди 12 години

В такива моменти ЛЪСВА лика на "борците за демокрация": ОЗЪБЕНИ, ОЗВЕРЕЛИ, ЗАГУБИЛИ ЧОВЕШКИЯТ СИ ОБЛИК. Само с една мисъл: Как да задигна,/ открадна / та и аз да съм по-добре?Та Вие господа, направо ПОДСТРЕКАВАТЕ към саморазправа с инакво мислещите. А говорите, че при Живков било лошо. ХОРА, ЗАПОМНЕТЕ: ЩЕ НАДМИНАТ В ОМРАЗАТА СИ ВСИЧКО ПОЗНАТО ДО СЕГА.

fallback