Пътниците на гара Плачковци. Снимка: БНТ
fallback

"Преценихме, че трябва да се иде на място, за да се спасят 11-те човека, останали на гара Плачковци".

Така започна разказа си транспортният министър за снощната му одисея по спасяването на закъсалите пътници във влака.

"Лично с министър Дончев и депутата Цветомир Михов бяхме на дрезината, която разчистваше жп пътя", похвали се министърът.

Той бил впечатлен от гледката – над 200 големи паднали дървета по релсите, които били разрушили контактната мрежа в отсечката.

"Тежко е наистина положението по жп инфраструктурата, участък от 17-18 км все още е блокиран, нощната смяна продължава да работи", коментира той и благодари на екипите, които над 20 часа работят на мястото.

"Единственото, което трябва да се направи в момента, е да се възстанови контактната мрежа, за да се пусне движението на влаковете", уточни той.

В същото време общо 110 души са били блокирани на 3 различни гари в страната. Тези във влака край Плачковци обаче били в най-тежка ситуация заради прекъснатото електричество и падналите дървета по релсите, разказа министърът.

"Преценихме, че тези пътници трябва да бъдат свалени, тъй като условията не позволяваха, да се намери добро отоплено помещение", обясни той.

Московски допълни, че 11-те пътници имало къде да пренощуват, „но това не са били най-добрите условия“, каза той.

Oще по темата

След като спасили хората, шестима били откарани с високопроходим бус до Горна Оряховица, откъдето продължи пътуването си. Трима стигнали до Габрово, настанили ги в хотел и по думите на министъра днес те трябва да отпътуват до крайната си дестинация "вероятно с автобус", уточни Московски.

На въпроса дали БДЖ и НКЖИ са готови за зимата, Московски отговори: "Тука не става въпрос нито за БДЖ, нито за НКЖИ. Просто проблемът беше не чак толкова от снега, а от падналите дървета и действително щетите са доста сериозни".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Пътник

преди 12 години

Никой не те кара да се качваш на влак *** такъв!!!

56

Анонимен

преди 12 години

Чл. 5. (от Закона за ЖП зм. - ДВ, бр. 88 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 81 от 2009 г.) Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията провежда държавната политика в железопътния транспорт, като:,,,,,,,,, Да се добави и : "Яха дрезините"

55

Анонимен

преди 12 години

МНОГО СЪМ ГОРД КОГАТО СЪМ СИ СВЪРШИЛ ДОБРЕ РАБОТАТА!НЕКА ВСЕКИ СЕ ГОРДЕЕ С ПОСТИГНАТОТО ОТ СВОЯ ТРУД,независимо кога,къде и какво работи!НА ЗАВИСТ СА СПОСОБНИ САМО НЕСПОСОБНИТЕ!ПИШЕТЕ МИНУСИ И СИ ГИ ЗАВРЕТЕ КЪДЕТО Е ПО-ТЪМНА!

fallback