Снимка: БТА

Зимата не ни изненада, тази година просто зимата дойде неочаквано рано.

Така министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни пред БНР критичната обстановка в Североизточна България, която вече се нормализира поради подобряване на времето.

"Виждате, че все още листата на дърветата са зелени, все още имат и зелени, и жълти листа, не са опадали. Всъщност основната причина за ситуацията, в която се оказахме, беше изключително ранният сняг, който падна, бурите, които се случиха. Те доведоха до една наистина бедствена обстановка, до една криза", оправда се министърът.

По думите й обаче ведомството и АПИ имали готовност за снегопочистване.

"Имаме сключени договори с фирми, налична техника, апаратура, за да можем да направим снегопочистването. За съжаление, бурите доведоха до изключително много големия обем паднали дървета, талпи по 20 м с голям диаметър, преплетени клони с листа, които блокираха машините за снегопочистване", обясни Павлова.

Тази сутрин всички основни планински проходи са отворени при зимни условия, съобщи министърът.

Единствената по-критична точка днес продължава да бъде Шипка. В момента се разчистват последните паднали дървета и очаквам следобед да бъде отворен, добави тя.

"Винаги можем да се справим по-бързо, това е безспорен факт, но искам да ви кажа, че имаше абсолютно пълна мобилизация. Вие знаете, има денонощен кризисен щаб, горещ телефон на АПИ, всички органи в държавата бяха координирани и беше извършена денонощна работа там, където е възможно", смята Лиляна Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase