Снимка: БТА

Президентът Георги Първанов свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 1 октомври заради събитията на Катуница и последвалото напрежение в страната, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на заседанието ще бъде: "Актуални проблеми на вътрешната сигурност. Неотложни мерки за гарантиране на реда и законността в страната и недопускане на етническо напрежение".

Доклади по темата ще изнесат зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента е изпълняващ длъжността министър на вътрешните работи, тъй като Цветан Цветанов е в отпуск заради изборната кампания, и Калин Георгиев, главен секретар на МВР.

Вчера президентът Георги Първанов посети Пловдив и Катуница, където заедно с премиера Бойко Борисов и полицията се запознаха отблизо със ситуацията в региона.

Според държавния глава целта на срещата била да се даде ясен знак, че институциите са единни, за да не се допусне нарастване на етническото напрежение.

Президентът смята, че в Катуница етническо напрежение няма, а проблемът е персонален с фамилията на Рашков.

Още по темата

"Тези протести обаче носят етнически елемент и звучат доста крайно и това не може да не ни безпокои", отчете Първанов.


Той се присъедини към оценката на премиера Борисов, че полицията е изпуснала ситуацията при първия ден от размириците в Катуница, когато беше убит 19-годишния Ангел и последва палеж на къщите на Крили Рашков.

На заседанието е поканен за участие и главният прокурор Борис Велчев.

Още в събота лидерът на "Атака" и кандидат за президент Волен Сидеров поиска Първанов да свика КСНС по темата: "Циганската престъпност като заплаха за българския етнос и националната сигурност".

За свикването на съвета се обявиха още лидерът на ВМРО и кандидат-президент Красимир Каракачанов, кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин, както и независимият кандидат-президент Меглена Кунева.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също подкрепи искането за заседание на КСНС заради напрежението в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase