Снимка: Архив Булфото

В България започна президентската надпревара. Фаворит в нея е кандидатът на управляващата партия ГЕРБ Росен Плевнелиев – протеже на премиера Бойко Борисов. Ако г-н Плевнелиев бъде избран за държавен глава, Русия ще се лиши от ключов съюзник в България – настоящия президент Георги Първанов, пише руският вестник „Комерсант“.

Това ще усложни и без това сложната съдба на руско-българските проекти, като строителството на АЕЦ „Белене“, нефтопровода Бургас–Александруполис и газопровода „Южен поток“, пише изданието.

Много малко говори Росен Плевнелиев за външнополитическата си програма. Засега той не е огласил своя позиция по планираното разполагане в страната на противоракетния щит на НАТО и влизането на България в Шенгенската зона.

Вероятната победа на Плевнелиев на президентските избори вероятно ще има последици за външната политика на България. Една от тях е възможно влошаване на отношенията с Русия. Става дума за това, че настоящият президент, социалистът Георги Първанов, който зае този пост през януари 2002 г., винаги е бил смятан за близък съюзник на Кремъл и един вид противовес на премиера Бойко Борисов. В случай че Росен Плевнелиев дойде на власт, Москва рискува да се лиши от възможен инструмент за влияние върху София и значително да отслаби позициите си в България, пише „Комерсант“.

Идвайки на власт през 2009 г., правителството на Бойко Борисов веднага пое курс към намаляване на сътрудничеството с Русия, особено по редица големи енергийни проекти. Така по същество бяха замразени преговорите за строителството на АЕЦ „Белене“, нефтопровода Бургас–Александруполис и реализацията на главния енергополитически проект на Москва в Южна Европа – газопровода „Южен поток“, пише още „Комерсант“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase