Снимка: Булфото

Към момента Росен Плевнелиев може да разчита на най-висок резултат сред кандидатите на първия тур на президентските избори.

Евентуалните варианти за балотаж също сочат предимство за кандидата на ГЕРБ.

Засега Ивайло Калфин има малко по-добри изгледи да достигне до балотаж, в сравнение с Меглена Кунева. Но при евентуален балотаж Меглена Кунева продължава да има по-добри шансове, в сравнение с Ивайло Калфин. 

Това показват данните от национално представителното проучване на «Галъп“ от този месец.

На въпроса «Ако на първия тур на президентските избори се явят следните кандидати, Вие лично за кого бихте гласували» 27% заявяват, че биха гласували за Росен Плевнелиев, 15% - за Ивайло Калфин, а 13% за Меглена Кунева.

Ако на балотаж един срещу друг се изправят Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, данните показват съотношение 41% за Плевнелиев срещу 22% за Калфин. 30% не биха гласували, а 7% се колебаят в отговора или отказват да отговорят.

Ако на втория тур са Плевнелиев и Кунева, съотношението е 35% за Плевнелиев срещу 26% за Кунева. 31% не биха гласували, а 8% се колебаят или не дават отговор

Мнозинството от пълнолетните българи смятат, че страната върви към по-зле като цяло, но техният процент в последните 3-4 месеци продължава да спада, след като бе достигнал стойности над 60% в края на април.

През  септември 56% отговарят, че България върви към по-зле, а 27% - че върви към по-добре. 34% пък очакват общото икономическо положение в страната да стане по-лошо, 30% - да остане същото, а 16% - да стане по-добро.

30% от пълнолетните граждани биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес, срещу 18% за БСП и 8% за ДПС.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase