Снимка: Архив, Булфото

Парламентарният председател Цецка Цачева си затваря очите за отсъствията на депутати от групата на ГЕРБ от пленарни заседания и от заседания на комисии. На сайта на НС има списък с отсъствия, но в него са имената на депутати от опозицията.

През юли само един депутат от ГЕРБ е отсъствал един-единствен ден. Това е Живко Тодоров, който не е бил на работа на 27 юли, става ясно от справката.

В списъка с неизвинени отсъствия от пленарна зала са основно депутати от ДПС, БСП, "Атака" и РЗС, съобщи в. "Сега". За всяко неоправдано отсъствие се реже от заплатата. В същото време разпечатки от гласуванията показват, че отсъстват много повече депутати, имената, на които след това изчезват от официалните справки. Много от депутатите на ГЕРБ също си позволяват да не идват на работа, но излиза, че получават надницата си за деня.

От началото на есенната сесия парламентът работи на ръба на кворума и затова в четвъртък се наложи депутатите от ГЕРБ да бъдат хокани за прекалено лошата им дисциплина. Шефът на групата на ГЕРБ Красимир Велчев дори предупреди хората си, че до края на годината нямат право на нито едно отсъствие повече от пленарна зала.

"Да се знае, че няма да освобождавам нито един от вас просто така", казал Велчев пред депутатите си. На практика досега Велчев е извинявал пред Цачева отсъстващите депутати и така те не са попадали в черния списък на парламента. От комисиите най-много неизвинени отсъствия през юли има в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и в здравната. Масова е все още практиката депутатите да притичват от една комисия в друга само за да се регистрират и да крепят кворума. За всяко участие в комисия те получават по 100 лв. надница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase