Снимка: БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева се обяви против намаляването на парите в сектор сигурност за сметка на образованието и науката.

„Не бива средствата за една секторна политика да бъдат за сметката на друга секторна политика. Категорично повече средства за образование, здравеопазване, наука, социални дейности, но при хармонично балансиране така, че това да не бъде за сметка на секторите „Сигурност”, „Отбрана”, „Правосъдна система”, заяви шефът на НС пред БНТ.

Спорът за парите на МВР тръгна от изказване на финансовия министър Симеон Дянков, че предвижда в бюджета за следващата година да бъдат намалени парите в сектор сигурност и да бъдат дадени за образование и наука.

Отговорът на силовия вицепремиер Цветан Цветанов не закъсня. Той заяви, че не Симеон Дянков определя бюджета, а парламентът.

В крайна сметка стана ясно, че двамата са се разбрали и парите на МВР няма да бъдат намалени.

Още по темата
През новата пленарна сесия на НС, което се събира днес за първи път след лятната ваканция, основен приоритет ще бъде приемането на бюджета за следващата година, заяви още Цачева.

Според нея акцентът за разпределянето на средствата трябва да бъде в онези сектори, които да повлияят върху комфорта на всеки български гражданин и водят до увеличение на доходите.
 
Цачева беше категорична, че до Коледа НС няма да има нови ваканции.

„Няма да допусна подобно нещо“, зарече се тя.

Възможно било парламентът да има обаче по-различен работен режим за седмицата около изборите и евентуалния балотаж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase