Снимка: БТА

Не Симеон Дянков е човекът, който ще каже как се разпределя бюджетът на страната.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в коментар на изказването на финансовия министър, че в проектобюджета за догодина ще има по-малко пари за сектора сигурност.

МВР шефът уточни, че за него е важно какво е окончателното решение на парламента за бюджета и „това, което внася министър-председателят като проектобюджет за 2012 година“.

По-рано днес Симеон Дянков заяви, че в Бюджет 2012 ще има преразпределение на средства от сектор "Сигурност", който включва МВР, разузнаването и ДАНС, към науката, образованието и културата.

"Ние плащаме повече за сигурност от останалите европейски държави, а по-малко за наука и образование, а трябва да е обратното", коментира тази сутрин финансовият министър.

Цветанов уточни, че със Симеон Дянков са обсъждали бюджетът на МВР за следващата година да е поне колкото тазгодишния.

"Погледнете какво се случи във Великобритания. Виждате какъв срив има на имиджа на една страна, когато нещата излязат извън контрол. Нека да не допускаме това.

Аз като министър на вътрешните работи ще се стремя това да не го допуснем. Смятам, че с парите, които днес държавата осигурява, все пак се стараем максимално да покрием всички необходимости", коментира още силовият вицепремиер.

Във връзка с даренията към МВР Цветанов заяви, че последните публикации по темата били силно спекулативни и ясно се е разбрало, че всъщност едва около 250 000 лв. са били даренията от донори от страната.

Заповедта за регламентиране на дарителите на МВР е свързана с желанието на някои общини да предоставят сграден фонд и гориво на полицията, както и с изискванията на членството ни в ЕС.

Още по темата
Така Цветанов коментира дали няма да се злоупотребява с ограничението даренията на МВР да са само от общини, държавни фирми и ЕС.

„Карате ме да иззема функциите на общината – тя преценява как да разходва средствата си“, допълни той.

Цветанов добави, че ще е добре за МВР, когато някоя община има финансова възможност, да подпомага полицията.

Това не е първият сблъсък между двамата вицепремиери. Около скандала с даренията Симеон Дянков публично не одобри тази практика и призова МВР да върне даренията от дарители със съмнителна репутация. 

Относно отнемането на лиценза на "Лукойл" пък се появи информации за конфликт между двамата вицепремиери.

МВР шефът Цветан Цветанов на правителствено заседание в отсъствието на Симеон Дянков разпалено е заявил, че „тия акции трябва да се обсъждат предварително“ и че целият шум трябва да приключи възможно най-бързо.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase