Венцислав Йосифов. Снимка: Булфото

Бившият директор на фалиралата Първа частна банка Венцислав Йосифов ще бъде сред кандидатите за държавен глава на изборите наесен.

Днес инициативен комитет е подал документи за регистрацията му за изборите, съобщиха от ЦИК.

Той е избрал за вицепрезидент Емилиян Димитров, който е негов колега от банковите му години.

Венцислав Йосифов е бивш съпруг на приятелката на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова.

Йосифов беше кандидат за кмет на социалистите на местните избори през 1995 г., когато загуби срещу Стефан Софиянски

През 2001 година Йосифов беше арестуван показно и след това беше подсъдим за неупражнен контрол при раздаването на кредити от 1.5 милиона долара и около 2 милиона лева. Впоследствие той беше оправдан по всички обвинения.

Венцислав Йосифов е застъпник на тезата, че България трябва да стане конституционна монархия и “много по-социална държава” по подобие на тези в Северна Европа – Дания и Норвегия, Белгия, Холандия, Англия, "където монархиите се грижат за човека от раждането до неговата смърт“.

Друга интересна двойка, която също ще бъде издигната от инициативен комитет, са собственикът на охранителна фирма Димитър Куцаров и известната певица Камелия Тодорова като негов вицепрезидент.

Другите инициативни комитети са за кандидат-президент и съответно вицепрезидент Атанас Маринов Йорданов (Али Юзеиров) и Муса Алиев Хюсейнов; и Меглена Кунева и Любомир Христов.

На инициативния комитет за Атанас Маринов Йорданов и Муса Алиев Хюсейнов са дадени указания за попълване на пропуски в документите, свързани с имената на учредителите на инициативния комитет, съобщиха още от ЦИК.

От общо 84 партии, подали документи за участие в местните избори през октомври, шест партии са с отказана или заличена регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase