Снимка: архив, Булфото
fallback

"Имаме воля и сме твърдо насочени към прекратяване на даренията от физически и юридически лица", каза зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев на пресконференция, на която бе направен анализ на бюджета и осчетоводяването на даренията в министерството.

"Ще остане възможно дарители на МВР да бъдат само общини и държавни учреждения", допълни той.

През октомври ще бъде публикуван и регистърът на дарителите. Ще бъде направен анализ, за да могат съответните сектори да бъдат компенсирани със средства от държавния бюджет.

На въпрос защо шест месеца се бави публикуването на списъка с дарителите на МВР, заместник-министърът обясни, че има регистри, които се водят във всяка една дирекция и се описват. 

"Няма дарения от лица с висящи дела", категоричен беше той.

Някои от дарителите желаят да запазят своята анонимност, което законът позволява, поясни зам.-министърът.

"Всеки един дарител трябва да отговаря на определени условия. Допълнително в МВР проверяваме дали има криминално минало, дали са водени досъдебни производства – прави се пълна проверка. При най-малко съмнение дарението се отказва", подчерта Димитър Георгиев.

Oще по темата

От страната за първото полугодие министерството отчита общо 3 871 458 лева от дарения. От тях в натура са 3 623 811 лева под формата на гориво, компютри и др., а в пари – 247 647 лв. 

Към 30 юни МВР e получило 15,2 млн. лева от ЕС.

За второто тримесечие даренията са намалели с 40%, отчете Георгиев.

"Прозрачно осчетоводяваме абсолютно всички средства, които сме получили, пред Министерството на финансите", заяви зам.-министър Георгиев.

Средствата от ЕС са средства по европейски програми и проекти, по които МВР работи – Европейски фонд за външни граници, Европейски бежански фонд и други проекти и програми, по които МВР работи ефективно, похвали се зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

jek

преди 12 години

a ceco ne e li komuniaka....

87

M

преди 12 години

НА КОМУНИСТИТЕ НЕ ИМ ХАРЕСВА ЦВЕТАНОВ ЗАщОТО чОВЕКА РАБОТИ.А НЕ ОТИВА НА СРЕщИ С ГАЛЕВЦИ И ТЕМ ПОДОБНИ МАФИОЗИ.БРАВО ЦВЕТАНОВ ПОКАЗВАЙ ВСЕ ТАКА РАБОТАТА СИ БЪЛГАРИНА щЕ ГО ПОДКРЕПИ.

86

Анонимен

преди 12 години

Как ще спират даренията?Ами това са пари за новите апартаменти на Цецко!

fallback