Снимка: архив, Булфото

"Имаме воля и сме твърдо насочени към прекратяване на даренията от физически и юридически лица", каза зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев на пресконференция, на която бе направен анализ на бюджета и осчетоводяването на даренията в министерството.

"Ще остане възможно дарители на МВР да бъдат само общини и държавни учреждения", допълни той.

През октомври ще бъде публикуван и регистърът на дарителите. Ще бъде направен анализ, за да могат съответните сектори да бъдат компенсирани със средства от държавния бюджет.

На въпрос защо шест месеца се бави публикуването на списъка с дарителите на МВР, заместник-министърът обясни, че има регистри, които се водят във всяка една дирекция и се описват. 

"Няма дарения от лица с висящи дела", категоричен беше той.

Някои от дарителите желаят да запазят своята анонимност, което законът позволява, поясни зам.-министърът.

"Всеки един дарител трябва да отговаря на определени условия. Допълнително в МВР проверяваме дали има криминално минало, дали са водени досъдебни производства – прави се пълна проверка. При най-малко съмнение дарението се отказва", подчерта Димитър Георгиев.

Още по темата

От страната за първото полугодие министерството отчита общо 3 871 458 лева от дарения. От тях в натура са 3 623 811 лева под формата на гориво, компютри и др., а в пари – 247 647 лв. 

Към 30 юни МВР e получило 15,2 млн. лева от ЕС.

За второто тримесечие даренията са намалели с 40%, отчете Георгиев.

"Прозрачно осчетоводяваме абсолютно всички средства, които сме получили, пред Министерството на финансите", заяви зам.-министър Георгиев.

Средствата от ЕС са средства по европейски програми и проекти, по които МВР работи – Европейски фонд за външни граници, Европейски бежански фонд и други проекти и програми, по които МВР работи ефективно, похвали се зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase