Снимка: Булфото
fallback

Опозицията в парламента вече стяга редиците за обединение срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

ДПС и БСП ще внесат вот на недоверие за провала на правителството в сектор сигурност в петък. Утре ще да бъдат прецизирани мотивите и ще започне събирането на подписи.

Вот на недоверие ще се иска на правителството "за провала на политиката в областта на вътрешната сигурност и обществения ред, проваленото членство в Шенген, полицейщината и нарушаването на фундаментални човешки права", заяви Лютви Местан след консултации с БСП.

Според него целта на вота е оставка на кабинета и предизвикване на предсрочни парламентарни избори. 

"Ако резултатът от вота е смяната на един или друг министър, ние, разбира се, ще бъдем частично удовлетворени, но основната ни цел е оставка на целия кабинет", каза Местан.

Сините и РЗС, между които се проведоха първите консултации, потвърдиха готовността си да подкрепят вота, щом той е фокусиран в сектор сигурност. "Атака" също има критики към вътрешния министър Цветан Цветанов, но чака мотивите към вота, за да формира позиция.

За Иван Костов сега мотивите съвпадат с тези, с които Синята коалиция още през февруари свали доверието си от вътрешния министър, и затова няма значение кой е инициаторът на вота.

"Очакваме, предвид полицейския произвол и нарушаване на човешките права, по-предна позиция да имат ДПС", коментира той, като подчерта, че десните няма да подпишат самото искане, но в пленарната зала ще гласуват срещу политиката в сектор "Сигурност".

Костов отговори и на критиките на премиера, че в началото на управлението "Атака", РЗС и Синята коалиция са обещали да застанат зад ГЕРБ, а сега се обръщат срещу неговата партия.

"Бойко Борисов заяви: "Аз ще направя правителство, да ме подкрепи, който иска", припомни думите на премиера Иван Костов.

Съвсем друго е от това, което в момента му се струва, че е говорил тогава, подчерта той.

"Разбирам, че човешката памет е избирателна и се стреми тези неща, които не изнасят на човека, да ги забрави, но това има граници", ядоса се Командира.

Oще по темата

"Нормално е и лявата, и дясната опозиция да взаимодействат в полза на държава", категоричен беше и Яне Янев. Той заяви, че депутатите му ще подкрепят вота, ако е срещу Цветан Цветанов.

"Сега, за пръв път има огромна възможност не да се гледа егоистично и партийно, а да се направи нещо добро за страната и за националната сигурност.

Ако Цветан Цветанов не бъде отстранен от поста министър на вътрешните работи, ще излязат такива безобразия, които нямат аналог в цяла Европа.

Този човек е изключително вреден, той се е впил в системата на МВР и има голяма опасност да инфектира целия организъм и нанесе последствия, които ще имат фатален край за цели системи и структури от МВР", разпени се Яне Янев.

На въпрос кой ще внесе мотивите, лидерът на РЗС заяви, че е без значение.

"Не искаме в никакъв случай да изземваме роли. Важното е, че този път ГЕРБ ще остане в пълна изолация и ще се крепи само и единствено на купени пионки", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

481

Andreshko

преди 12 години

До #505.Слушай герберски *** и тебе май Герб те зоби от държавната ясла...

480

интересно

преди 12 години

Всички журналисти на благотворителен пикник на ГЕРБ край Пловдив

479

Анонимен

преди 12 години

вярвам на цветановотвращавам се от гоце доган костов

fallback