Снимка: БТА

Икономистът Любомир Христов e кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева.

Слухове, че именно той ще застане зад бившата еврокомисарка по пътя й към "Дондуков" 2, плъзнаха преди ден, но днес номинацията му стана факт.

"Вицепрезидентът, който аз предлагам, е икономист. Икономическият фокус има много голямо значение за успеха на следващия мандат", каза Кунева.

Още по темата

"Вицепрезидентът, който аз предлагам, е граждански активен. Той е експерт със значими постижения в областта на финансите и макроикономиката, ще бъде в постоянна връзка с общините, ще подпомага привличането на инвестиции. Ще разчитам на него за активна дипломация в областта на правата на човека.

Той има опит в областта на правата на потребителите. Той казва за себе си, че никога не лъже. Той е доктор по икономика. Имам намерение в следващите пет години да направя всичко възможно уменията му по най-ефективния начин да бъдат поставени в действие.

Няма негова статия в медия в областта на финансите, която да не е последвана от много и интересни коментари”, допълни Кунева.

На днешния ден се навършват 20 години от приемането на българската конституция, която е дала възможност да се направят много неща.

Тази конституция е трасирала пътя на България към ЕС и НАТО, продължи Кунева.

България е една от малкото страни, които имат фигура на вицепрезидент, и това не е случайно.

Според Кунева – вицепрезидентът трябва да има голяма тежест, визия, и да покрие огромен кръг въпроси за доброто на цялата президентска институция.

Меглена Кунева отсече пред медиите, че е говорила за партийна подкрепа.

"Не съм отишла в партийна централа, не съм говорила за партийна подкрепа, нека партиите да решат какво да правят. Аз не флиртувам с партиите, показвам уважение към партийната система. Всяка партия може да реши дали й харесва или не платформата, дали харесва тази двойка президент и вицепрезидент и може да се довери на тях", допълни тя.

На свой ред Любомир Христов се обърна към Кунева с думите: "Това, което искам да ви предоставя, е всичко, което имам, което са 24 часа от моето денонощие, като се надявам да ми отпускате шест от тях за сън, за да може да поемем отново във вярната посока".

В момента Любомир Христов е председател на Института на дипломираните финансови консултанти, член на Експертната група по финансово образование към ЕК (Брюксел) и на Групата съветници към Европейския Банков Регулатор (Лондон).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase