Снимка: БТА

Ще бъда активен президент – това обеща Меглена Кунева, която се впуска в надпреварата за президентския пост като независим кандидат. Във вторник тя представи президентската си платформа под мотото "Меглена Кунева за европейски стандарти в България".

В нея основните приоритети са четири – справедлив правов ред, икономически просперитет, духовно и физическо здраве на нацията, достойно място на България в света.

„Ще налагам вето и ще сезирам Конституционния съд винаги когато със закон се нарушават и дори само се застрашават правозащитните стандарти, икономическата свобода и принципите на добро управление“, увери Кунева.

Тя обеща и напълно прозрачна процедура при назначаването на главен прокурор и попълване квотата на президента в съдебната власт.

„Ще работя с политическите партии, с държавните институции и с общините в конструктивен диалог и разбирателство, посочи кандидатът за държавен глава“,  декларира още тя.

Според Кунева на България й трябва президент, който да е свободен от партийна зависимост, защото така ще може да обединява усилията на институциите в полза на обществото, а не да "воюва" с тях.

Още по темата
Тя обещава също широка дискусия по реформите в образованието, здравеопазването и съдебната система, борбата с монополите, демографския въпрос, въвеждането на електронното правителство и иновациите.

Кунева се обяви за дългосрочна стратегия за образованието и науката. Тя посочи, че ще инициира дебати за нов икономически модел в здравеопазването.

Меглена Кунева планира също да създаде експертен консултативен съвет по култура към президента.

Тя ще работи и за икономиката на свободата и честната конкуренция и против монополите и злоупотребата с правата на потребителите.

Ще съдейства също за привличане на чуждестранните инвестиции и за разширяване на пазарите на българското земеделие, да използва активно контактите си, за да се застъпва за приемането на България в ЕRM -2 и последващото ни приемане в еврозоната.

Ще бъда и президент за "зеленото бъдеще" на България, посочи още Кунева. Тя планира създаване на експертен съвет към президента, който да обсъжда политиките за превръщане на България в "зелената сила" на Европа, както и ще инициира широки обществени дебати за АЕЦ "Белене".

По отношение на армията тя ще настоява за прозрачност при управлението на средствата и обществените поръчки. 

Кунева беше категорична, че няма да търси промяна на конституцията за разширяване на президентските правомощия. Тя посочи, че областите, в които ще предлага на парламента референдуми, са здравеопазване, образование и избирателна система.

На въпрос на журналисти за участието й в управителните органи на БНП Париба, Кунева посочи, че е член на неизпълнителния орган на банката, който има единствено съветнически функции. "Не съм на постоянна работа там", поясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase