Снимка: архив, БТА

Депутати нямат намерение да се отказват да заработват допълнително извън работата им в парламента. Те обаче смятат, че дейността, която извършват, трябва да е регламентирана и да нямат конфликт на интереси.

Поводът за коментарите ми станаха публикуваните данни на Сметната палата за доходите на избраниците за миналата година, от които стана ясно, че разполагат със завидни средства, както и скандала с консултантския хонорар от 131 хил. лева на Лъчезар Иванов.

Над 200 хиляди лева данък от продажбата на фирмата си на италианска компания е внесъл председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

„Продадох фирмата си, за да бъда чист пред медиите, пред хората и пред избирателите и да не казват, че като народен представител се възползвам от обществени поръчки. Знаете как е, когато имаш частен бизнес”, коментира той.

Велчев е декларирал 2 296 600 лева от продажба на фирмени дялове, като добави, че е градил компанията си 22 години и е внесъл нужния данък след продажбата.

Още по темата

„Така се изкривяват нещата тук, че когато човек плаща данъци, е или глупак, или мошеник“, добави Велчев и подчерта, че сравняването му с Доган било некоректно.

„Може би медиите трябва да показват хората, които плащат високи данъци – след като се докаже произходът на парите. Когато един човек плаща високи данъци, от честен труд, трябва да бъде даже поощрен, а не охулен“, заключи Красимир Велчев.

„В НС и в изпълнителната власт трябва да влизат хора, които са се доказали с дейността си, категоричен беше и Румен Стоилов от ГЕРБ.

Той обясни, че е дал заем от 1,6 млн. лв. на фирми, които работят, и на нито едно физическо лице.

По думите му това са средства, които е натрупал в периода, преди да стане народен представител, от бизнес в сферата на инвестициите.

Освен от фирмите, в които е бил, депутатът обясни, че има доход от наем от един апартамент, а и семейството му е заработило и спестило средства.

Депутатът от ГЕРБ разкри, че заплатата си от парламента разделя между федерацията по самбо и две момичета, световни и европейски шампионки по самбо.

Народният представител от „Атака” Димитър Карбов призна, че е спечелил около 7800 лева от консултантска дейност, но не пожела да уточни каква точно е била тя, но призна, че имал договор с партийната централа.

Карбов обаче не знаел дали за труда си като консултант му е плащано с пари от държавната партийна субсидия на "Атака".

Малко над 40 хиляди лева като адвокат с адвокатска кантора е получила Мая Манолова от "Коалиция за България".

„Парламентарният правилник позволява адвокатите да упражняват професията си. Аз имам адвокатска кантора, което не е тайна за никого. Декларирала съм доходите си и за тази, и за миналата година”, коментира тя пред журналисти.

„Нямам много време да практикувам професията си и мога да кажа ясно, че се занимавам само с граждански дела, не консултирам фирми или юридически лица. Деловите ми отношения с гражданите по никакъв начин не са в конфликт с някой от законопроектите, по които съм работила”, увери депутатът.

И добави, че откакто е депутат, не е влизала в съдебна зала, защото било некоректно.

Депутатът от Синята коалиция Михаил Михайлов пък разясни, че от 2008 година работи по проект за болница за лъчетерапия в Панагюрище, включващ изграждане на три хосписа. За 2008-09 г. той е бил на трудов договор, но тогава не е бил народен представител, след това този договор е продължен като консултантски.

Договорът обаче вече е прекратен, защото депутатът е приключил до 14 април задълженията си.

Михаил Михайлов имал и дългогодишни спестявания, включително от продажба на автомобил.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase