Сметната палата публикува днес декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, за придобитото през миналата година имущество.

Декларациите и уведомленията на президента, премиера, министрите, депутатите, представителите на съдебната власт и другите хора във властта са качени на сайта на Сметната палата.

Осемнадесет са лицата, които не са подали своите декларации или са закъсняли да сторят това в срок. Сред тях са шестима представители на местната власт, четирима съдии, трима прокурори и двама души от администрацията на парламента.

Техните имена ще бъдат изпратени на изпълнителния директор на НАП и на председателя на Държавната агенция “Национална сигурност”, уточняват от Сметната палата.

Лицата, заемащи висши държавни длъжности, са длъжни да подадат декларациите си до 30 април, като до 31 май могат да правят корекции в тях. Когато няма промяна в имущественото състояние, те трябва да подадат само уведомление. Такъв е случая с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов.

Другият вицепремиер – Симеон Дянков, не е придобил имоти през миналата година. Посочил е само къщата си в САЩ, купена през 2001 г. Финансовият министър има на влог 26 444 лв. и 22 487 щатски долара, като съпругата му е по-спестовна от двамата – с 91 483 долара в банка. Дянков има и ипотечен кредит на стойност 517 621 долара.

Промяна в имотното състояние през 2010 г. няма при президента Георги Първанов. В декларацията си той е посочил 15 000 лева налични средства от заплати. Същата налична сума е декларирал вицепрезидентът Ангел Марин. Той е посочил още 14 000 лв. в банка, както и кредит в размер на 32 хил. лв.

Имотното състояние на почти всички министри е останало непроменено през 2010 г., като министрите на отбраната и на външните работи са подали само уведомления. Единствено земеделският министър Мирослав Найденов и съпругата му са си купили гараж в столицата за 15 400 лева, спестени от заплати.

Председателят на НС Цецка Цачева е теглила 20 000 лв. заем и е изкарала допълнително 7000 лв. от „наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество“.

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова си е купила Фолксваген Пасат за 13 900 лв. Като източник на средствата е посочила заплати. Декларирала е също депозит от 32 772 евро от изплащане на застраховка „Живот“, както и още 50 000 евро от спестявания от предходни години.

Лъчезар Иванов, около когото се развихри скандалът с парите от консултантски услуги, част от които пропуснал да посочи в данъчната си декларация, пред Сметната палата е декларирал  128 505 лева от „от друга стопанска дейност“. Той има банкови депозити от 60 000 лева и 8958 евро. Посочил е и ипотечен кредит за 98 000 лв.

От лидерите на парламентарно представените партии Ахмед Доган е декларирал 1 241 674 лева на банков влог. Посочил е, че парите са от спестявания.

За разлика от него лидерът на БСП Сергей Станишев не се е сдобил нито с имоти, нито е декларирал спестявания. Посочил е собственост върху фирма "Проком" ЕООД, която е  заличена от Търговския регистър след приключена ликвидация.

Волен Сидеров също е без промяна в имуществото през 2010 г. Лидерът на „Атака“ обаче се е сдобил с кредитна карта с лимит 40 000 лева.

Иван Костов е декларирал единствено 10 000 лв. налични средства. По-спестовна от двамата обаче е съпругата му Елена, която има 78 000 лева в банка. Лидерът на СДС Мартин Димитров има 22 000 лева в банка.

Лидерът на РЗС Яне Янев се е сдобил с парцел от 700 кв. м. в санданското село Малки Цалим. Стойността на имота е 1 579 лв., а като произход на средствата е посочил заплати. Освен това декларира и 42 000 лв. На влог, също от заплати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase