Трайчо Трайков. Снимка: БТА

По време на парламентарния контрол атакистът Любомир Владимиров пита Трайков за намеренията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) да продаде държавния дял от 33 процента в електроразпределителните дружества.

По думите на Владимиров тези дружества са генератор на пари за пенсионните фондове на чужди държави. Той обяви позицията на партията "Атака", която е против приватизационните договори за тези дружества.

„Продажбата на държавния дял в трите ЕРП ще позволи и на българските пенсионни фондове да си купят акции от тях“, обяви Трайков.

„Тези дружества ще станат публични и така ще се контролират по-лесно и от държавата, и от обществото, посочи Трайков и добави: „Парите от продажбата ще влязат в държавния бюджет и част от тях ще се използват и за социални нужди, ще бъде съживена и фондовата борса“.

„С приватизацията на трите електроразпределителни дружества преди няколко години държавата загуби реален контрол върху тях. Правителството участва със свои представители в управителните съвети, но не може да влияе върху вземането на управленски решения“, обясни министърът.

По думите му от продажбата на трите дружества държавата е взела над 1,3 млрд. лева, а с преизчисляване на тази сума с инфлацията стойността на сделката е над два милиарда лева.

Още по темата

Срещу приватизацията на „Булгартабак Холдинг“ скочиха депутатите Румен Овчаров и Анна Янева.

„Заложените критерии за продажбата на "Булгартабак Холдинг" ще доведат до успешна сделка“, отговори Трайчо Трайков.

Министърът посочи, че отговорността за сделката била ясна, и се носи от Агенцията за приватизация и за следприватизационен контрол.

Румен Овчаров поиска от Трайков МИЕТ да поеме отговорност за сделката, защото с условията на процедурата се гонят стратегическите инвеститори.

На това енергийният министър отговори, че министерството като принципал не може да участва в процедурата.

За целта на сделката наетият консултант е представил доклад с критерии, които трябва да бъдат спазени при приватизацията, и той е представен на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, а Надзорният съвет се избира от всички политически сили в парламента, обясни процедурата той.

„Ако аз коментирам добрите или лошите страни на един или друг кандидат-купувач, това ще се оцени като лобиране за един или друг инвеститор", завърши отговора си Трайков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase