Снимка: Reuters

Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз договориха днес промени в Шенгенското споразумение за свободно движение. Страните членки ще могат да възстановяват контрола по вътрешните граници, но само като най-крайна мярка, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че на фона на нарастващия натиск върху еврото заради проблемите с държавния дълг на Гърция лидерите от ЕС са овладели една криза, която е заплашвала друг крайъгълен камък на европейския проект.

След като Италия, Франция и Дания предприеха през последните месеци стъпки, ограничаващи свободното движение в Шенгенското пространство, Европейският съвет одобри днес нови мерки за регулиране на зоната.

ЕС трябва да цени този "огромен актив, който ние не можем да си позволим да изложим на риск заради национални интереси", подчерта германският канцлер Ангела Меркел.

Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой уточни, че контрол по вътрешните граници може да бъде въвеждан "в наистина критична ситуация".

Европейските лидери поискаха от Европейската комисия да изготви проект на промените в Шенгенското законодателство до септември, допълва ДПА. Лидерите на 27-те се съгласиха, че за разлика от съществуващата шенгенска система, която позволи на Италия и Франция да действат едностранно заради кризата с африканските мигранти, бъдещите стъпки ще бъдат взимани по координиран начин.

Европейската комисия ще определя кои ще бъдат извънредните обстоятелства, при които ще се въвежда отново граничният контрол. Самото решение за възобновяване на проверките обаче ще се взима от националните власти, поясни френският президент Никола Саркози, цитиран от ДПА.

Сега проверките могат да се възобновяват за период до 30 дни в случай на заплахи за националната сигурност. Тази възможност се използваше по време на срещите на върха и големите спортни прояви, припомня ДПА. Дания обаче предизвика полемика с плановете си да приложи мярката, за да се справи със заплахата от страна на чужди престъпници.

Съгласно планираните промени страните, чиито граници могат да се окажат затворени и проверките по тях възобновени, първо ще получат помощ и средства от агенцията за контрол на външните граници на съюза Фронтекс, допълва ДПА.

Заради икономическата криза, подклаждаща враждебното отношение към мигрантите, европейските правителства възприеха все по-твърда позиция по шенгенската тема.

Те оставиха България и Румъния извън Шенгенската зона, въпреки че признаха, че двете страни са изпълнили техническите условия за членство, отбелязва ДПА.

Междувременно по-рано пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов съобщи, че в протокола от двудневното заседание на Европейския съвет в Брюксел е записано, че всички дебати за по-нататъшното укрепване на границите на Шенгенското пространство не касаят България и Румъния.

Той изрази очакване до предстоящия през септември Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да бъдат определени дата и срок за приемането на двете страни в зоната, посочва БТА.

Премиерът цитира холандския си колега, според когото условията, които предстои да бъдат предложени, дори улесняват София и Букурещ и не са насочени срещу тях. На тях им трябва, когато дебатират в националните парламенти, да знаят, че са защитени границите на Шенген, уточни Борисов.

Имаме абсолютна подкрепа от всички, изпълнили сме си критериите, дебатът е как границите на Шенген да бъдат по-стабилни заради мощната вълна /мигранти/ от Африка и Азия, добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase