Снимка: Архив Булфото
fallback

Общ преглед

С лозунги "България – бунище" срещу новия закон за управление на отпадъците (ЗУО) търговци на скрап протестират пред Народното събрание.

На други плакати е написано: „Спрете далаверите с талони, къде са екотаксите”, „Ние не сме крадци, МВР тях да ги лови”.

Протестиращите се оплакаха, че от три месеца искат разговори с министъра на околната среда Нона Караджова, за да участват при писането на проектозакона, но отговор не са получили. Затова и на един от плакатите е написано "МОСВ обрича на глад над 300 000 души".

Над 5000 собственици на фирми, служители и организации за рециклиране на отпадъци са заявили участие в протеста в столицата.

Той е организиран от новосъздадената Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Според представителите на бизнеса новият ЗУО няма да спре кражбите на метали, защото и в сега действащото законодателство има норми за ограничаване на кражбите, но те не се прилагат.

„В бранша има много проблеми, които законът не решава, а създава нови, които ще доведат до затваряне на над 1100 работещи фирми и ще оставят без препитание близо 14 000, пряко заети в събирането, третирането и рециклирането на отпадъци“, се посочва в съобщение на организацията.

От бранша определят промените в закона, свързани с рязкото ограничаване на броя на площадките за отпадъци, като „опит на държавата да монополизира“ добре работещ сектор, за да останат само 5-6 представители на бизнеса.

Към момента действащите площадки за черни и цветни метали в страната са около 2400, за изграждането на които бизнесът е инвестирал над 1,1 млрд. лева за последните 10 години, обясняват от новосъздадената организация.

Затова от гражданското сдружение ще внесат в Народното събрание петиция с искане за замразяване на новия законопроект за управление на отпадъците, а след това и в Европейския парламент, „за да стане ясно как се пишат закони у нас“.

Пред БТА заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева заяви, че едно от двете основни предложения в новия закон е плащанията в системата за търговия с черни и цветни метали да се извършват по безкасов път. 

По думите й другият нов момент е предвидената забрана след две години металите да се продават от физически лица.

Според Манева недоволството на търговците на скрап е насочено към вече действащите промени в закона, а не към предвижданите текстове в новия закон, който трябва да се гледа от Министерския съвет следващата седмица.

Заради протеста движението в центъра на столицата е блокирано. Разрешението на общината е дадено до 16,30 в района на пл. "Народно събрание", без да се навлиза по бул. "Цар Освободител", и извън двуметровата зона за сигурност на парламента.

Пред НС има желязни ограждения, засилено полицейско присъствие, пожарникарска кола и линейка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

117

василев

преди 12 години

Някой от тях сигурно протестира, че са му дали само половината вместо цялата ограда на гробищата в кв. Бенковски заедно с двайсетина железни масички преди три дни.

116

Анонимен

преди 12 години

Абе само на мен ли ми се струва или на тоя митинг "маТряла е сИчко цИанин " ?

115

антонио

преди 12 години

браво краино време беше да се махнат тези бази на крадци които облагоденстваха хора които забогатяха по нечестен начин с укриване на данъци и други такива

fallback