Снимка: Булфото

Депутатите на „Атака” спират участието си във всички парламентарни комисии, докато мнозинството в залата не одобри участието на Волен Сидеров в комисията „Антимафия”.

Това обявиха в специално изявление пред медиите всичките депутати от групата на Сидеров.

Аргументът на верните на Сидеров депутати е, че по този начин се провежда наказателна акция срещу „Атака” и се нарушава правилникът на парламента, като й се отказва правото да излъчи свой кандидат за комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

За втора поредна седмица хората на Сидеров предложиха лидера си за член на комисията, но с мнозинство от ГЕРБ и останалите партии в залата кандидатурата му пак не беше одобрена.

„Ще продължим всяка седмица да вкарваме тази точка – Волен Сидеров да е член на тази комисия, и няма да сменим предложението си”, обясни зам.-председателят на „Атака” Десислав Чуколов.

„Това не е компания по бриджбелот да се харесваме. Какво значи не ме харесват, такова понятие няма?”, възмути се от държанието на депутатите на ГЕРБ самият Сидеров.

Още по темата

Журналистите припомниха на представителите на „Атака”, че след като мнозинството през 2009 г. не одобри кандидатурата на Делян Пеевски в същата тази комисия „Антимафия”, ДПС смени номинацията му с тази на Камен Костадинов.

„Не ме интересува Делян Пеевски! Те ни наказват”, беше категоричен Сидеров.

Колегата му Явор Нотев също не се съгласи с аргумента. „Не приемаме аналогията с Пеевски. Колко често го виждате в залата или на заседанията на правната комисия?”, попита юристът от „Атака”.

„Няма как да преглътнем такава оценка. Такъв прецедент в събранието не е имало – да се откаже на председател на парламентарна група да бъде член на комисията”, добави Нотев.

Все пак депутатите на Волен Сидеров направиха уговорката, че решението им да се оттеглят временно от работата на парламентарните комисии няма общо с вота срещу ГЕРБ, който ще се гледа утре.

„Гласуването за вота няма нищо общо с нашата заявена позиция по комисиите днес”, коментира Явор Нотев. В „Атака” още обсъждали как да се държат при дебатите утре.

„Това е наказателна акция към нас“. Така председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев коментира действията на депутати на „Атака“.

Шефът на групата на ГЕРБ обясни, че обвиненията на „Атака” биха имали основания само в един случай: „Наказателна акция е, ако ние ги принудим да изтеглят Волен Сидеров. Тогава може да се твърди подобно нещо”, коментира Велчев.

Според него журналистите се оказали изгубени в превода и не са разбрали посланието в думите на Сидеров. ”Това е наказателна акция към нас. Вие не сте ги разбрали!” Велчев допълни, че с гласуването в залата ГЕРБ следвали своите принципи и нищо повече. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase