Снимка: архив Булфото

Около 50 000 страници български трофейни документи, иззети от Съветската армия през 1944 г., ще бъдат копирани и върнати от Русия в България до няколко месеца.

Това съобщи шефът на Държавна агенция "Архиви" (ДАА) Мартин Иванов.

Още по темата

По думите му тези документи, както и руските, отнасящи се до българската история, могат да изяснят важни исторически нюанси.

Въпросът за връщането на т.нар. трофейни документи е поставен през 2007 г., а в началото на 2009 г. започва процедура за възстановяване собствеността на българската държава върху тези документи, каза Наташа Михайлова, експерт от ДАА.

С нота от септември 2009 г. Руското външно министерство отклонява молбата на българското правителство за връщане на оригинали, след което ДАА пристъпила към заснемането на българската документация.

От Москва у нас са донесени копия на документите от Централен държавен архив на Министерството на отбраната в Подолск, които засягат секретна информация, свързана с отбраната на Дунавската и Черноморска граница в периода 1941–1943 г.

В 50 000 копия се съдържат данни за потънали кораби, минни схеми, досиета на сътрудниците на посолството на СССР у нас и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase