Инициативен комитет от 53 души издигна Кунева за президент. Снимка: БТА
fallback

Влизам в надпреварата за президентския пост като кандидат на гражданите. Това обяви Меглена Кунева, след като инициативен комитет издигна кандидатурата й за участие в президентския вот наесен.

„Искам хората да знаят, че имат своя надпартиен кандидат. Не търся партийна подкрепа, не изразявам интересите на политици и лобита, не поемам партийни ангажименти. Силата ми е в моята независимост,“ подчерта Кунева.
Тя беше категорична, че няма да търси партийна подкрепа и ако стигне до балотаж.

„Няма да отстъпя от тази позиция. Ако нещата се развият така, че се стигне до втори тур, ще постъпя така, както и сега. Нека гражданите, симпатизантите да решат какво да направят, Дали ще подкрепят или не на втори тур която и да е кандидатура - да решат самите партии“, посочи Кунева. 

Тя допълни, че в близките дни ще предложи президентска платформа с „отворен код“ и ще търси идеите и мнението на хората, за да допише заедно с тях националните приоритети.

„Кандидатирам се, защото тези избори ще са повече от борба за президентския пост. Те ще са референдум за курса на България и за цялостното й управление“, заяви Кунева.

Според нея пред България има 4 големи предизвикателства – обедняването; образованието и културата, демографският срив и здравето на нацията; връщането ни към реда и правилата и мястото на България в света.

„Не очаквайте от мен лични нападки към другите кандидати. Когато се бориш за лидерство на нацията, трябва да го правиш с чест и уважение“, убедена е Кунева.

Тя сподели, че решението й да се кандидатира за президент не е било лесно. „За мен повратната точка бяха срещите с хората. Отвъд отчаянието усетих надеждата и енергията на способни и търсещи личности, които искат перспектива и честни правила“, заяви Кунева.

Тя подчерта, че все още не е ясно кой ще е нейният кандидат за вицепрезидент.

Oще по темата

Официалното издигане на кандидатурата на Кунева беше уважено от бившия премиер Симеон Сакскобургготски, както и от голяма част от ръководството на НДСВ.

„НДСВ е част от моята политическа биография, аз не съм хамелеон. Тази част е свързана с присъединяването на България към Европейския съюз, но това няма нищо общо с тези избори. Явявам се като независим кандидат“, категорична беше Кунева.
„За да имаме силна институция в лицето на президента, на нас ни трябва независим президент“, декларира отново тя. 

Запитана за предизборната си кампания, тя изтъкна, че ще се придържа към закона.  „Много ми се иска да се опирам на малки дарения от много хора, защото това ще визуализира подкрепата, която имам“, обясни Меглена Кунева. „Искам да знам, че съм независима докрай. Ще съм отчетна към гражданите, искам по този начин да генерирам чувството у хората, че от тях зависи и на тях го дължа“, посочи още тя.

Бившият ни еврокомисар не смята, че е необходимо увеличаване на президентските правомощия.  „Правомощията трябва да се изпълнят със съдържание. Най-големите ни проблеми в момента не са в недостига на власт, а в недостига на глас“, коментира Кунева.

В инициативния комитет, който издигна кандидатурата на бившия еврокомисар за държавен глава, влизат политици, общественици, хора на изкуството и от шоубизнеса.

Сред имената са бившите министри от НДСВ Даниел Вълчев и Николай Василев, бившите депутати от НДСВ Деница Димитрова, Огнян Герджиков, Минчо Спасов, както и Борислав Цеков, режисьорката Иглика Трифононова, певците Дони и Мариaна Попова, Коцето Калки, актьорите Чочо Попайорданов и Йоана Буковска, волейболистът Пламен Константинов,  скулпторът Георги Чапкънов, дъщерята на поета Валери Петров Бояна Петрова, телевизионният водещ Димитър Павлов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

461

Гари

преди 12 години

Кандидатката "на гражданите" Кунева заявява, че ни трябва независим президент. В същото време се договаря за подкрепа на партиите от тройната коалиция. И ако това не е мимикрията на хамелеон...

460

Анонимен

преди 12 години

Подходяща ли е Меглена Кунева за президент на България Да 60.52 % (282) Не 39.48 % (184)Брой гласували: 466

459

Петрол

преди 12 години

Вие и едните ид ругите закопахте България още преди 20 години. Дори ис факта,ч е унищожихте армията ни, унищожихте независимостта на управлението, поставяйки страната под пряк диктат отвън, пускайки бази на НАТО вие вече ни ликвидирахте. Дори и Първанов, който отначало се правеше на против, днес е първи ласкател на тия неща. А, театъра който вече играете от 21 години, това си е трагедия, а не комедия. Жалко е само, че ви играем на свирките. не трябваше да гласуваме за ни един, от вас.

fallback