Снимка: БСП

Вътрешният министър Цветан Цветанов и червеният депутат Румен Петков си размениха реплики по време на парламентарния контрол заради работата на Граничната полиция.

Петков зададе на Цветанов въпрос за намерения на брега край Созопол мъртъв служител на гранична полиция през април. Случаят не бе съобщен официално от МВР, а беше разкрит от Румен Петков преди около две седмици.

Тогава Петков разкри, че при взетите проби е установено, че преди това граничният служител е изпил значително количество алкохол. В нощта на инцидента полицаят е ръководил патрулен катер, който е трябвало да бъде ремонтиран. След инцидента полицията не пуснала друг катер и за 6 часа външната граница на ЕС е останала без охрана, посочи Румен Петков.

„Разбирам вашия популизъм, вашата неприязън, не знам дали сте запознати с това, което беше извършено в тези две години. По ваше време не успяхте да реализирате най-важните моменти от членството ни за Шенген – усвояването на средства от ЕК“, посочи Цветанов в парламента.

Още по темата

„Ако сте смятали, че морска граница може да бъде осъществявана само от кораби, живеете в друго време. Не си направихте труда да видите какво се извърши след вашето отстраняване от ръководството на МВР“, каза Цветанов.

Той даде пример с дома в Любимец за бежанци, който е реализиран от сегашното правителство, за разлика от дома в Пъстрогор, който все още чака да бъде реализиран от времето на предишния кабинет.

„Не знам домът в Любимец какво общо има с това, че показахме на цяла Европа, че гемия на 40 години може да избяга от териториалните води на България. За пръв път от нашата граница може да избяга доставен ни арестант, това е прецедент, с който заехме челни позиции в Европол, Евроджъст и Интерпол, отвърна му Румен Петков.

„Инцидентите дават основание на европейските ни партньори да се съмняват не само в нашата техническа, но и организационна готовност за Шенген“, смята червеният депутат.

„Нямаме капацитет да охраняваме морската граница на ЕС. В продължение на шест часа границата е била без охрана“, каза Петков.
Той припомни и случая с арестанта, който е избягал, и атакува остро ръководството на „Гранична полиция”. „Този провал с Шенген е най-големият в последните 20 години“, подчерта Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase