Проспаха ли МВР и Граничната полиция бягството на конвоиран със самолет българин? За подобна случка, станала в България между 5 и 20 май, информира медиите в парламента бившият вътрешен министър в тройната коалиция Румен Петков.

Петков не разкри източниците си, както и не даде подробности за провинението, за което е бил задържан нашият сънародник в чужбина.

Обясни, че през май в държава членка на ЕС са били задържани двама българи. Срещу тях е имало процесуални действия и България е уведомена, че сънародниците ни могат да бъдат върнати обратно в страната.

„Вярно ли е, че МВР е уведомило партньорските служби, че няма да изпрати конвой и двамата да бъдат доставени със самолет?”, попита Петков.

Според информацията, която бившият вътрешен министър цитира, между 5 и 20 май съответната европейска държава натоварва на самолета двама българи. 

„Тези двама „туристи” са качени на самолета. Вярно ли е, че в София е слязъл само един от тях?”, попита Румен Петков. „От двамата единият е минал като на парад летище София, заключи бившият МВР шеф.

Според него случаят показва няколко неща. „Че някой е взел рушвет, това е върхът на некадърността на Цветан Цветанов и шефа на Граничната полиция.

Левият депутат обясни, че за въпросната случка левицата ще сезира главния прокурор и ще отправи питане към вътрешния министър Цветанов по време на парламентарния контрол.

Червените ще искат да се сформира анкетна комисия в парламента по въпроса. „Убеден съм, че колегите в Европол и Интерпол са втрещени. Това е първият случай, в който арестант е неконвоиран от една до друга държава. Това доказва, че в България всеки арестант може да избяга. Това показва, че членството ни в Шенген е невъзможно.

Ние показваме, че престъпниците влизат в България като на парад”, коментира още Румен Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase