Очевадно Уорлик е зад Борисов. Снимка: Булфото

"Имаме пълно доверие на българския премиер, изключително високо отношение спрямо него, също така – изключително доверие в българското правителство и България като силен съюзник и партньор" .

Това обяви на брифинг в парламента посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик.

"България винаги е била приятелска държава на САЩ и сега вече – близък съюзник на САЩ в рамките на НАТО, което предполага добри двустранни отношения", продължи той.

Още по темата

По думите му грамите в Wikileaks не са официалната позиция на външната политика на Америка. Уорлик отказа да коментира съдържанието им, както и не обясни защо точно сега излиза тази информация.

"Освен това други коментари не бих могъл да правя", отсече Уорлик.

В отговор на въпрос той каза, че няма да навлиза в детайли за онова, което се докладва.

"Ние докладваме за много неща, по много въпроси. Това ми е работата – да докладвам по най-различни аспекти от живота на българското общество", посочи посланикът.

"Това, което казвам пред българските граждани, не е различно от това, което докладвам пред Вашингтон. Аз съм давал и похвали и съответно нашите доклади към Вашингтон винаги са били открити и честни", обоснова се Уорлик.

Настоящият американски посланик обясни, че е разговарял с предшествениците си на поста – Джон Байърли и Нанси Макълдауни.

"Говорих с посланиците и отново с тях подкрепихме позицията, че взаимоотношенията ни с България никога не са били по-добри, отколкото сега", каза той.

Любопитна подробност бе, че Уорлик изслуша от балкона на парламента част от отговорите на премиера Бойко Борисов към депутати от опозицията. Министър-председателят поздрави с кимване посланика, който го слушаше в другия край на залата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase