Светлана Боянова. Снимка: МЗХ

Предварителните резултати от проверката по сигнала срещу зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова за промяна в предназначението на земеделска земя не показват нарушения.

Това каза в кулоарите на парламента министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той посочи, че окончателният доклад е даден на премиера Бойко Борисов и той трябва да реши дали Боянова ще напусне поста си.

Още по темата

Само преди ден Борисов обяви, че ще махне още един зам.-министър, след като това стори с Марий Косев.

Днес Найденов уточни, че депутати от ГЕРБ са подали на Борисов сигнала срещу Боянова.

В него се посочва, че над 300 декара земеделска земя – трета категория, са преотдадени за фотоволтаици.

Инвестицията е на фирма "ГВП – ИмоИнвест" ЕООД, собственост на германския гигант “Прокон”, който се занимава с изграждане на фотоволтаични паркове.

"ГВП – ИмоИнвест" са купили два парцела частна земя от общо 333 дка в землището на търговищкото с. Буковци.

Поискали са промяна на предназначението на единия парцел от 196 дка, за което са получили разрешение от междуведомствената комисия на 20 април т.г.

"Да, в края на април междуведомствена комисия, която се оглавява от Светлана Боянова, е решила промяната на статута на земята. Самата Боянова обаче не е присъствала на заседанието на комисията", каза министър Министър Найденов.

На въпрос дали той също не е разследван, министрът заяви: "Нямам притеснение за себе си".

Оказа се, че депутатката от ГЕРБ Лили Боянова е подала сигнала срещу зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова. Сигналът бил изпратен на 16 май директно до премиера Бойко Борисов, като земеделският министър е бил прескочен. Той разбрал, че заместничката му се проверява чак на следващия ден – на заседанието на Министерския съвет.

Лили Боянова пък получила сигнал от гражданин в приемната си, която правела всеки понеделник. Той дошъл и я информирал с документ, че е променен статут на земя от земеделска за строителство на соларни паркове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase