Марий Косев (вдясно) на представянето на автомобили на Пловдивския панаир. Снимка: Архив Булфото

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев също е подал оставка, потвърди зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Това стана ясно само час след като гръмна новината, че транспортният министър Александър Цветков се е оттеглил.

На мястото на Марий Косев е назначен депутатът от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев, който е зам.-председател на енергийната комисия. Добрев беше номиниран от организацията на ГЕРБ в Хасково за кандидат-кмет.

Николов е разговарял с премиера Борисов по темата. С номинацията на Добрев ще се подобри комуникацията между парламента и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, каза Николов.

"Утре ще разговарям с министър Трайчо Трайков, който сега не е в страната. Ще направя всичко, за да оправдая доверието, което ми гласуваха премиерът, вицепремиерът и министър Трайков, коментира Добрев.

Делян Добрев е заместник-председател на парламентарната комисия по икономическа политика и е член на бюджетната комисия. Той е роден през 1978 година в Хасково.

Избран е за депутат от Хасковския избирателен район. Добрев посочи, че вероятно на депутатското му място ще дойде или областният управител от ГЕРБ в Хасково Румен Данев, или областният координатор на женската организация на ГЕРБ Жулиета Беливанова.

Мотиви за оставката на Косев не бяха коментирани. „Тя е за всичко”, отговори Николов на въпрос дали заради проекта за АЕЦ „Белене” или заради друго е подал оставката си.

Марий Косев е вторият зам.-министър с ресор енергетика. Той замени отстранената Мая Христова като заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той беше назначен по предложение на министър Трайчо Трайков от 3 юни 2010 г., със заповед на министър-председателя Бойко Борисов.

„Предложението се основава на необходимостта от по-ефективна работа в ресор „Енергетика", както по отношение на концептуалните стратегически задачи – Енергийна стратегия на Република България и политика в сектор „Възобновяеми енергийни източници, така и в организацията на енергийните дружества“, мотивираха тогава смяната от ведомството.

В последната седмица той изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с "Газпром".

„България може да не сключи дългосрочен договор с „Газпром", ако в преговорите за нови газови доставки параметрите не са изгодни за страната“, коментира Косев. Той посочи, че такъв договор ще има след дългосрочен анализ, в който ще се включат и възможностите за алтернативни доставки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase