Обезщетенията, присъдени на засегнатите от бавното правосъдие у нас, да се изплащат от обезпечен от държавата фонд, вместо от същинските виновници за забавянето.

Това обсъждат правни експерти, обяви пред bTV правосъдният министър Маргарита Попова.

Тя уточни, че идеята за създаването на специалния фонд за обезщетения е да се защитят тъкмо интересите на гражданите.

Правосъдният министър  обаче отхвърли тезата, че трябва да се търси персонална отговорност за забавяне на дела от представителите на държавните органи, тъй като много често самите обвиняеми, а и защитниците бавят умишлено процесите.

Въпросният фонд пък ще бъде управляван от национален орган, при който ще се депозират жалбите на ощетените от забавянето на правораздаването.

Ако ищецът не е удовлетворен от решението на органа, ще може да се обърне към съда, допълни министърът.

Целта на опитите за разрешаване на проблемите с бавното правосъдие е по-малко жалби от граждани да стигат до Европейския съд за правата на човека, обясни Попова.

“Проблемите на съдебните лекари съществуват почти от десетилетие. Сега имаме визия за разрешаването им, но е нужно време”, обяви министърът по повод протестите на медиците.

Тя изрази увереност, че дължимите от месеци хонорари на съдебните лекари скоро ще бъдат изплатени.

Министър Попова обяви, че самите лекари са изготвили проект за това как могат да се подобрят условията им на труд и предстои неговото широко обсъждане.

Министър Попова оптимистично заяви, че докладът на Европейската асоциация на съдиите, в който се твърди, че вътрешният министър Цветан Цветанов “излага на риск независимостта на съда и върховенството на закона” с критиките си към съдебната ни система, може да се превърне в стимул за подобряване на отношенията между институциите.

Още по темата

В обвиненията на премиера Бойко Борисов за налагането на условни присъди при сериозни обвинения министър Попова не видя “нищо лошо”.

И допълни, че “министър-председателят е абсолютно прав” публично да критикува работата на съда по делото срещу разбитата преди дни банда, печатала фалшиви евро банкноти.

Както Борисов разказа и пред шефа на Европол, групата е била задържана преди години, но наказанията за членовете й са били условни присъди с изпитателен срок.

“Някои дела създават усещането, че има правосъдие за бедни и богати”, коментира още правосъдният министър тезата на американския посланик Джеймс Уорлик.

Във връзка с делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова, Попова заяви, че й е “много интересно” какъв ще бъде изходът от него, след като двама свидетели коренно промениха първоначалните си показания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase