Снимка: Булфото

За 3-та поредна година в началото на май е Денят на свобода от правителството, както го наричат от Института за пазарна икономика (ИПИ).

на 4 май изтича 124-тият ден от годината, когато ще сме дали приноса си за събирането на предвидените 26,2 млрд. лв. приходи в бюджета.

Но тази свобода е илюзорна, защото от ИПИ са изчислили, че от 4 до 13 май данъкоплатците ще продължат да работят за правителството, за да изплатят и планирания дефицит за годината.

От публикацията става ясно, че „това, което държавата планира да изземе от населението, за да попълни бюджета, е повече от 60% от разходите на домакинствата за 2010!“.

Разбивката по работни дни всъщност отразява тежестта на данъците и очакванията за приходите в държавната хазна. Така тази година, за да попълним приходите от ДДС, сме работили 31 дни, за тези от акцизи – 18 дни.

Приходите за социално осигуряване сме попълнили за 19 дни, а за здравно – 8 дни. Подоходните данъци ще отнемат 10 дни, корпоративните – 8, а имуществените – 3 работни дни.

Притеснителен е обаче изводът, който правят от ИПИ. Заради кризата запазените основни данъци и повишени акцизи, се оказва, че добросъвестните платци все по-често страдат за сметка на недобросъвестните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase