Снимка: Архив Булфото
fallback

Десет чувала от насипания строителен материал по трасето на АМ „Тракия” между Стара и Нова Загора бяха взети като проби, които да бъдат изследвани в лаборатория.

"Ще изследваме общо 9 показателя, посочени от възложителя – ДНСК, за носимоспособността на пътя и годността на строителните материали", обяви Нели Вълчева, шеф на лабораторията на „Пътни строежи – 2001”, която ще извърши анализа.

Oще по темата

Бургаската лабораторията е акредитирана преди 10 години и е спечелила с най-добра оферта и липса на конфликт на интереси, поясниха от строителното министерство.

Резултатите ще са готови до 45 дни.

За разлика от предния път – 19 април, днес метеорологичните условия позволиха взимането на пробите, тогава проливен дъжд осуети широко рекламираната кампания на МРРБ.

През март БСП обяви, че част от магистрала „Тракия“ се строи върху пепел.

Социалистите и бившият зам. строителен министър Димчо Михалевски показаха на пресконференция буркан с пепел и обявиха, че в основата на 32-километровия участък от Стара до Нова Загора не се полага качествен инертен материал, а отпадъчна пепел от въглищни мини.

Тогава те съобщиха, че са дали пробите в лаборатория на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Веднага след това Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) възложи на лаборатория да направи спешно изпитване на материалите, които вече са вложени в строежа на магистралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

Stefan

преди 13 години

Здравейте,Това което гледате на видеото е от добрите участъци 1 и 2 от Лот-2.Лот - 2 е разделен на 6 участъка .Трябва да се направят проби от 3 и 4 участъци и да се достигне първото ниво а не да се взимат проби от най горния и последваш слой.Ще се установи от 3 и 4 участъци че материала е 50% негоден за полагане.Да уточня за някои заблудени читатели и /разбиращи писачи/че работя от началото на Лот-2 на въпросните участъци.Материала се вози от кариерата в Бр.Кумчеви.Там се прави разтривка и се извозва на участъците.Разтривка означава отнемане на горния слой от почвата до достигане на качествен материал .След което се взривява и се получава скална маса за полагане .Разтривката съдържа 50%пръст и 10% храсти ,трева,клони,и 40%пръст и камъни с големина на фракция 0,150.Това се полагаше докато не започнаха материалите и статиите за некачественото строителство на Лот-2.Материалите които се полагат и на останалите участъци 1,2,5,6 също не отговарят на зададените параметри.След отнемането на пръста по трасето на лот-2 или така нареченото легло се започва полагане на скална маса с големина от 0,150 нагоре.Това се прави през 0,30 см.Като на места достига от 1,30метра до 4,70метра.първите 2,3 слоя са напълно некачествени.

86

Анонимен

преди 13 години

"ГРОБОКОПАЧИТЕ НА КАПИТАЛИЗМА"- Кой копае гроб другимо сам пада в него - Бая пръст ше трябава докато се заринат и последните остатъци от ЧЕРВЕНАТА МЪГЛА.

85

ivza

преди 13 години

Стига майтапи, стига демагогия.Строителната лаборатория била независима, ха, ха ,ха ...Има ли в България не корумпирана институция.Не напразно е казано, че ако нещо не става с пари, то става с много пари.Ама хайде-майтап и това е.На бедния народ му трябва зрелище и т.н.Дават му го.Ами дайте по телевизията как се вземат проби, за да знаем и те ли са взети според правилата.Да, ама не.На някой не му стиска, а реве за прозрачност.А защо не бяха поканени медии и специалисти при вземане на пробите.Зор

fallback