Екатерина Михайлова. Снимка: Булфото

ДСБ предлага в един и същи ден да се проведат предварителни отворени избори за кандидат-президент на Синята коалиция, за кмет на София и за всички общини, в които няма постигнато съгласие за обща кандидатура.

За целта трябва да бъде подписано Национално споразумение със СДС, в което да бъдат разписани всички правила за провеждането на предварителния вот, сроковете и номинациите, съобщи зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

Тъмносините са отправили такова предложение още преди месеци към Мартин Димитров и сега изразиха удовлетвореността си, че сините са стигнали до същото решение.

ДСБ предложиха като подходяща дата за предварителен вот 12 или 19 юни. Предложението на лидера на СДС е пък 15 май, ако до 29 април преговарящите не се обединят около единна кандидатура за кмет на столицата.

"Надявам се, че датата няма да е препъникамъкът. Искаме споразумение и трябва да се разберем, защото държим да сме Синята коалиция", подчерта Екатерина Михайлова.

Още по темата

СДС-София предложи бившия председател на Столичния общински съвет Владимир Кисьов за кандидат за кмет на Синята коалиция в града. От ДСБ все още не е обявена официална кандидатура.

Засега се спрягат имената на общинския съветник Петър Москов, лидера на столичната организация на партията Атанас Атанасов и кмета на район "Лозенец" Прошко Прошков.

ДСБ смятат, че подходящата дата за предварителните избори е в началото на юни, за да има достатъчно време да се съгласуват процедурите, предложат кандидатите с техните идеи и платформи и в крайна сметка да се гарантират открити и честни избори.

Екатерина Михайлова посочи, че на много места в страната вече е постигнато съгласие за обща кандидатура. Водели се и преговори и с други партии извън формата на Синята коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase