Социалистите се загрижиха за прибирането на реколтата. Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП се счепкаха за датата на изборите през есента. На консултациите при президента Георги Първанов за ЦИК управляващите официално предложиха вотът да бъде на 23 октомври.

Според социалистите обаче тази дата е твърде ранна, затова те искат местните и президентските избори да са на 13 ноември, а балотажът – на 20 ноември.

"Това е възможно най-ранната дата според законовия срок, тъй като през 2006 г. президентските избори са се провели на 22 октомври", аргументира предложението на ГЕРБ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова.

"Според особеността на тези избори – "2 в 1" за президентския вот датата се определя от държавния глава, а за местни – датата се гласува в пленарната зала от парламента. Водещи обаче трябва да бъдат президентските избори, тъй като тяхното провеждане е разписано в конституцията", каза тя.

Фидосова прогнозира и балотаж, най-малко заради местните избори. Така по думите й балотажът трябва да се състои на 30 октомври. Реално най-рано на 8-9 ноември ЦИК ще приключи работата си по вота, а до края на ноември избраните представители на местната власт ще положат клетва и ще встъпят в длъжност, каза Фидосова.

Тя допълни, че 23 октомври е подходяща дата и поради факта, че в края на годината се приемат бюджети на страната, а не бива те да се бавят.

ГЕРБ обмислят три кандидатури за президент – на двама мъже и една жена, разкри още Фидосова.

Лидерът на БСП Сергей Станишев опонира, че предложената от ГЕРБ дата е ранна и цели да няма чуваемост на кампанията. Според него, ако изборите се проведат на 23 октомври, активната предизборна кампания ще съвпадне с прибирането на реколтата. Септември е и месец за довършване на отпуските и за изпращане на децата на училище, обясни още лидерът на социалистите.

Той определи като манипулация твърденията на Искра Фидосова, че 23 октомври е подходяща дата заради приемането на бюджетите на общините. "Местната власт приема бюджетите си далеч по-късно", отбеляза червеният лидер.

ДПС пък заложи на "центристка позиция". От движението предложиха 30 октомври за дата на президентските и местните избори. Тогава ще е приключила кърската работа, отбеляза заместник-председателят на партията Лютви Местан след консултациите на "Дондуков" 2. В такъв случай евентуален балотаж ще може да има на 6 ноември.

НДСВ също иска изборите да са на 30 октомври. Според лидера на партията Христина Христова предлаганата дата 23 октомври е твърде ранна, тъй като предизборната кампания започва месец преди това, а на 20 септември хората все още са в отпуска. Датата 6 ноември пък е късна, защото се влиза в зимния сезон, обясни тя.

НДСВ безрезервно подкрепя Меглена Кунева за президент заради широката й работа с граждански организации, посочи Христова. Партията ще се яви и със самостоятелна кандидатура за кмет на София. Обмислят се кандидатурите на Даниел Вълчев и Владимир Каролев.

От Атака подкрепиха предложените от ГЕРБ дати за първи и втори тур на предстоящите избори. 

Депутатът Десислав Чуколов заяви, че е поставил пред президента и въпроса за евентуално участие на АБВ на местния вот. Според народния представител би имало конфликт на интереси, ако президентът насрочва местни избори и в същото време участва под някаква форма в тях.

"БСП да си изяснят отношенията кой откъде е – дали от БСП, дали от АБВ", призова представителят на Атака.

"Изборният процес не трябва да бъде помрачаван от машинации", коментира Чуколов.

От Синята коалиция нямат възражения за датата на изборите, но смятат, че вотът трябва да се проведе по-рано през есента, тъй като светлата част от денонощието по-нататък намалява значително.

"По-добре е изборите да се проведат "на светло" и да са честни, отколкото да се осланяме на тъмнината", коментира зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase