Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Европейските депутати са силно критични относно липсата на информация от страна на държавите членки за нередностите и измамите, свързани с изразходването на средства от ЕС.

Те имат забележки и за липсата на контрол при събирането на митническите такси и слабото връщане на неправилно изразходваните средства. България е сред споменатите в доклада страни, като в текста се говори за "съмнения за изключително висок процент" на измамите по САПАРД през 2009 г.
 
Парламентът прие резолюция, която е в отговор на годишния доклад на ЕК относно защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите през 2009 г.

Депутатите са силно критични към доклада на Комисията поради липсата в него на информация относно нередностите и измамите, като според тях това е резултат от лошото качество на докладите, изпратени от държавите членки.

Те дават за пример нивата на измамите в Испания и Франция, които изглеждат "подозрително ниски", като се има предвид големината на страните и получаваната от тях финансова помощ.
 
За в бъдеще депутатите искат да се прави ясно разграничение между нередностите и измамите, имайки предвид, че измамата представлява криминално деяние, докато нередността е неспазване на правилата.

Те искат подробна информация за равнището на нередности и измами в отделните държави членки, за да могат да бъдат взети дисциплиниращи мерки спрямо страните с най-висок процент на нередности и измами.
 
Според доклада  "продължава неправомерното изразходване на големи суми" от средствата на ЕС. По тази причина ЕП иска от Комисията да предприеме необходимите действия за бързото възстановяване на тези средства, особено в Италия.

Докладът изразява "дълбока загриженост" относно съмненията за "изключително висок процент на измамите" в България по САПАРД през 2009 г., който за целия програмен период възлиза на 20%. Това е "най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове" в областта на сближаването и земеделието.
 
Повечето случаи на съмнения за измама са били открити по-скоро чрез външен контрол или намеса, отколкото чрез упражняване на вътрешен контрол на национално равнище. Според резолюцията ЕК правилно е преустановила през 2008 г. плащанията по САПАРД и ги е възстановила през септември 2009 г. след извършването на щателни проверки.
 
Депутатите отправят запитване към Комисията за мерките за борба с увеличаването на случаите на съмнения за измама и на свързаните с тях суми, в Полша, Румъния и България.
 
Членовете на ЕП призовават ЕК, съответните агенции на ЕС и държавите членки да предприемат мерки, за да гарантират, че "средствата от ЕС не са предмет на корупция".

Те трябва също така да приемат възспиращи санкции за случаите, в които са констатирани измами и корупция, и да ускорят конфискуването на имущество, придобито от престъпна дейност (измами, укриване на данъци и пране на пари).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

ТОНИ

преди 13 години

Нищо не е предадено! Има търговски правила и споразумения които стесняват безкрайните уговорки.Строежа е стартиран в края на 80 г. и условностите и шикалкавенето е към своя край.Предател е тоз антидържавник който подписа съгласие за закриване на реактори за 5 милярда.Трайчо е една минжатурка където шикалкави, имитира дейност и нищо конкретно не е договорил, ничий интересе не нарушава и не защитава. Щом като има варианти от продлжили -5 дни преговори и пак съществува неяснота, само по себе си говори за липса на държавност и бягане от отговорност от министър на енергетиката и т.нн. Щом като я докарахме да уточняваме в конферентна връзка парафа, нормативно, калиграфски какви тежести носи на това ниво- трябва светкавично да си обират партакешите!Трайчо е гола вода!

36

!

преди 13 години

Тези критики от страна на ЕС са подли инсинуации, още малко и ще кажат, че приятелите (които са и спонсори) на президента са крали пари!

35

анонимен

преди 13 години

Тъпите комунисти пак най-много краднали през управлението си 2009-та. *** как ще ги интегрираме като тъпите комунисти от БСП и ДПС им дават лош пример. Кажи бееее педи Станишев що така твойте партийци така яко крадят от европейските пари бееее *** скапано, комунистическо , в устата е-бано?!

fallback