Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Изказването на лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов, че събитията в Либия не трябвало да влияят на цените на горивата у нас, защото те се правели от руски нефт, показват удивителна за един изтъкнат икономист липса на познания за  международните пазари. Това заявяват в съобщение до медиите от "Лукойл България". 

"Цените на петрола се формират от т.нар. еталонови сортове, какъвто е и руският URALS, предмет на търговете на световните борси. Именно техните котировки определят цените на всички сортове нефт, добивани в различните части на света", посочват от компанията.

Като по-тежък нефт URALS е с по-голямо сернисто съдържание, от него се добиват по-малко светли горива, отколкото от сорта Brent, затова базисната формула за определяне на неговата цена включва определена отстъпка, която изравнява разликата в качеството, допълват от „Лукойл“.

Oще по темата

Твърдението на Костов, че цените на горивата в Австрия били по-евтини от тези в България напълно не отговаря на истината, категорични са от компанията.

В Австрия на 21 март един литър бензин А95Н е струвал 1,369 евро, а литър дизел – 1,355 евро. В България на 21 март цената на бензина е била 1,21 евро, а на дизела – 1,27 евро за литър, сравняват още от „Лукойл“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

355

ГОГО

преди 13 години

Това че всички СМЕ маскари май ще излезе по-вярно от това че всички СА маскари. Определено смятам,че тъпите негодници са по-малко вредни от колкото умните негодници-какъвто е Иван Костов. Помня много добре митингите от 89-та когато Костов пледираше ,че пазарната икономика сама ще постави нещата на правилните им места ,а по-късно като опозиционер пледираше,че упрявляващите не могат да овладеят пазарната стихия. Знам,че сега той ще ми развие 1001 теории за да обясни моята некомпетентност.

354

beonox

преди 13 години

ДОБРЕ ДЕ,КОГАТО БЕШЕ НА ВЛАСТ КОСТОВ ЗАЩО ГО ОПЛЮВАХМЕ!!?? СЕГА СЕ СЕТИХМЕ ЗА НЕГО.ОТ 2001Г. БЪЛАРИЯ ВЪРВИ НАЗАД И САМО Я КРАДАТ ЦАРЕ,ТУРЦИ,ЮПИТА И КОМУНИСТИ,А НАРОДЪТ ЗАСПА.Я СИ СПОМНЕТЕ ДАЛИ НЕ МОЖЕ ДА ПРОТЕСТИРА БЪЛГАРИНА? МОЖЕ,И ОЩЕ КАК САМО.ПОМНИТЕ ЛИ ЗИМАТА НА 1997ГОДИНА?А АКО НЕ ПОМНИТЕ,ВИЖТЕ КАК ГО ПРАВЯТ ГЪРЦИ,ФРАНЦУЗИ И АРАБИ.ЕДНА ШЕПА ГАДОВЕ СА ТЕЗИ,КОИТО ТТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРАТ ТУК И НАРОДА ЩЕ СИ ПОЕМЕ ВЪЗДУХ.ВРЕМЕ Е ДА НАМЕРИМ ВТОРИ СТАМБОЛОВ,НЕ МИСЛИТЕ ЛИ?

353

beonox

преди 13 години

ТРЯБВА ВСЕК ДЕН ДА БЛОКИРАМЕ РАФИНЕРИЯТА И БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ И ДА ГИ ОБИРАМЕ МАСОВО.КОЙ КАКВОТО ХВАНЕ ОТ ТАМ,ЗА НЕГО СИ Е...ТЕ КРАДАТ ОТ НАС,НИЕ ДА СИ ГО ВЗЕМЕМ ОТ ТЯХ.НЕКА И ТЯХ ГИ ЗАБОЛИ.....

fallback