Алексей Петров. Снимка: Булфото

„Понякога с действие или бездействие държавата по странен начин фаворизира отделни икономически субекти и оттам се появява един монополен натиск. Единственото, което държавата трябва да направи е просто да се оттегли от това вмешателство”.

Това заяви Алексей Петров, изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива,  след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество

„Радостното е, че тристранният диалог влезе в дневния ред на хората. Лично аз бях приятни изненадан от предложенията на синдикатите и анализа, който предоставиха”, добави той.

Според него трябва да се създаде среда, в която по-малко да се намесва държавата в пазарната икономика и оттам може да се постигне онази конкурентост, която задоволява намаляване на цените.

Той посочи, че фаворизиране от страна на държавата има при стоките от първа необходимост, лекарствата и на други места.

След заседанието стана ясно, че работодателите не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата от средата на тази година.

„Смятаме, че трябва да се върви отново по пътя на договаряне на препоръчителни прагове, минималния осигурителен доход за различни професии и браншове”, коментира  председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
 
В срок до две седмици комисиите към НСТС трябва да оформят позиция по предложенията на синдикатите.

Още по темата

“Ние приемаме предложението на синдикатите да се започне разговор за препоръчителен индекс за нарастване на доходите. Предлагаме индекса да бъде диференциран по браншове, отрасли, тъй като картината е много различна в различните сектори – в някои сектори има ръст на продажбите, в други продължава застоят”, каза още Велев.

Работодателите подкрепят предложението да се анализира работата на регулиращите органи - ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като в една пазарна икономика начинът за влияние на цените е конкуренцията и нейната защита.

Друго предложение е да се потърсят пазарни методи за ограничаване на ръста на цените, като което работодателите се отнасят с разбиране, но и със скептицизъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase