Борисов праща писмо до Брюксел заради акциза на горивата. Снимка: БТА
fallback

"Съжалявам, полагаме огромни усилия, правим всичко възможно. Не мога да влияя на процесите в света. Иска ми се, но не мога".

Така премиерът Бойко Борисов коментира покачването на цените на горивата. Той отбеляза, че цените на петрола растат навсякъде в света.

"Всички сме губещи. Всичко идва от проблемите с петрола", коментира той и добави:

"Правим всичко възможно да извадим държавата от кризата. И Япония с милиардите загуби, които понасят и трябва да се компенсират. Това всичко е в минус на човечеството. Затова се правят извънредни съвети, срещи на върха и търсим решение".

По повод възможностите за намаляването на акциза на горивата премиерът заяви, че 26 държави трябва да се произнесат дали за България може да се направи компромис с акцизните ставки.

"Днес ще отиде писмо в Брюксел и ще ги питаме, за да може популистите да знаят, че това не може да стане", отсече Борисов.

В неделя хиляди българи от цялата страна излязоха с автомобилите си из страната, за да протестират срещу високите цени на горивата, като зареждаха гориво за минимална сума.

Протести започнаха и превозвачите от цялата страна.

"Срещу кое протестират? Срещу Кадафи? И аз бих протестирал, защото всичко идва оттам, идва от проблемите с петрола", коментира Борисов.

Oще по темата

Миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков беше категоричен, че акцизът на горивата няма да се пипа.

Според него това е минимумът, който България трябва да изпълнява по предприсъединителната си програма. Имали сме най-ниския акциз в целия ЕС и той не бил причината за увеличаването на цените.

Междувременно стана ясно, че министърът на транспорта Александър Цветков е предложил намаляване или премахване на акциза върху биодизела, който е компонент на дизела като продукт, и контролиране на цените на горивата от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Очаква се становището на финансовото министерство по някои от мерките, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

612

trunk

преди 13 години

Пич , като не можеш да влияеш на процесите в света....отстъпи го на някой ,който може да влияе.

611

Анонимен

преди 13 години

Не мога това пречи ми онова виновни са предишните !Ама че мранкало само реве.АЗ една работа не мога да си намеря заедно с няколко стоти хиляди българи и ми викат да н есе оплаквам а той .

610

ana

преди 13 години

Той - човека за всичко пита Брюксел и чака отговор от Мишо и Лукойлчо.Не знам какво искате от този човечец - да не би спадане на цените на горивата тока и т.н.Да не би да си мислите че той мисли за вас-той не е толкова мисловен и се чуди как да ви дои още и още. Ние не сме му нито на акъла- нито на образованието - пък искаме от него да спасява света.

fallback