Цветанов предизвика скандал, като изчете в НС СРС-тата. Снимка: БТА

Поднасям извинение на лекарите в България, ако сме били разбрани погрешно, че със разсекретяването на СРС по случая "Горна Оряховица" целим да провокираме напрежение в съсловието.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във Велико Търново.

„Ако нямаше политически заряд, нямаше да се стигне до публично четене на СРС-ата”, аргументира се МВР шефът.

Той припомни, че до разсекретяването на записани със СРС разговори между горнооряховски лекари се е стигнало след публично отправените обвинения от политици срещу действията на правоохранителните органи по случая с недоносеното бебе на 17-годишната родилка от Лясковец в края на миналата година.

Според Цветанов публикуваните във връзка със случая твърдения на лекарите, които се почувствали засегнати от действията на полицията, провокирали изключително негативното отношение на отделни политици. А оповестяването на СРС-тата дало възможност да се чуе и другата страна.

„Тогава се прецени, че евентуалното разсекретяване на записите съгласно закона няма да попречи на досъдебното производство, но ще даде възможност обществеността да се запознае и с мотивите за действията, предприети от полицията и прокуратурата“, каза вицепремиерът.

Още по темата

„Трябва да имаме уважение към докторите, защото те връщат и дават живот. Ако нямаше този заряд от обвинения към полицията за полицейщина, това нямаше да се случи. В тази посока обаче на моменти се налага да се позаинтересуваме какво са преживели и съответните пациенти”, добави той.

По думите му лекарските грешки не трябва да се крият, така както и МВР действало безкомпромисно срещу случаите на полицейско насилие или престъпления на служители от системата.

В началото на февруари прокуратурата не откри нарушение по случая с изнесените от вътрешния министър Цветан Цветанов разговори между лекари от болницата в Горна Оряховица.

До проверката се стигна, след като вицепремиерът изчете от парламентарната трибуна СРС-тата между лекари и ги обвини, че са убили новородено, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Петорната съдебномедицинска експертиза по случая обаче не отговори на въпроса дали то е родено живо или мъртво, затова и до днес няма обвинения срещу лекари.

В момента обаче Великотърновската окръжна прокуратура разследва четвърти случай на смърт в родилното отделение в Горна Оряховица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase