Полиграфът дири теча на СРС-тата. Снимка: Булфото

Полицаи и служители на ДАНС, които са имали достъп до паролите за подслушване на разговорите със СРС-та, ще минат полиграфско изследване.

Това обяви в Перник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той уточни, че става въпрос за полицаи от Добрич и София и за двама служители от ДАНС.

Единият вече бил извън системата. Преди напускането му му е предлагано да мине на полиграфско изследване, но той е отказал, съобщи министърът.

Най-вероятно тук става въпрос за Росен Миленов, който публично обяви, че разговорите на шефа на митниците Ваньо Танов с премиера и други хора от властта  са автентични,

„Правим всичко възможно да ограничим бъдещо изтичане от СРС-та”, обобщи Цветанов.

Експертите на БАН, които анализираха разпространените в публичното пространство разговори, заключиха, че те са от незаконно изнесени СРС-та, без да се уточнява от коя служба е течът на информация.

Още по темата

След полиграфското изследване ще бъдат предприети технически и законодателни мерки с цел
ограничаване и недопускане на подобни явления.

„До седмица-две ще имаме яснота какви законодателни мерки трябва да бъдат направени. Ще бъдат въведени допълнителни защитни мерки за работните места, където има допуск за работа със СРС. От анализа, който сме направили, вече имаме яснота за системата как е работила. То се припокрива с всичко, което беше през 2008 г. Тогава пак имаше изтичане на СРС. За голямо съжаление лицата и актьорите са абсолютно същите“, допълни Цветанов.

Той за пореден път отчете „адекватен и активен подход” спрямо тежката организирана
престъпност и корупцията.

„Аз ще поема политическата отговорност за атаките, които ще идват и от организираната престъпност, и от политически опоненти, които не ги задоволява напредъка на страната ни в
борбата с организираната престъпност”, отсече МВР шефът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase