Танов е подслушван законно. Снимка: Булфото

Записите на разговори на шефа на Митниците Ваньо Танов с премиера и други хора от властта са от специални разузнавателни средства (СРС), изнесени незаконно от службите.

Това сочи междинен доклад на БАН, която трябваше да извърши проверка по случая.

Записите били манипулирани, но за съдържанието им експертите не са могли да дадат еднозначен отговор.

Полученият доклад от 88 страници, изготвен от хабилитирани лица от БАН, съдържа класифицирана информация, поради което не може да бъде огласен изцяло, съобщават от прокуратурата.

От направения анализ експертите са стигнали до извода, че всички изследвани разговори са от период, в който по отношение на Ваньо Танов са прилагани законни СРС-та и са част от тези законно експлоатирани СРС.

Също така е налице незаконно изнасяне на информация, събрана със СРС. Експертите не  уточняват откъде е течът на информация.

Посочва се обаче, че проверката е правена в системите на специализираната дирекция "Оперативни и технически операции" в МВР.

Експертите са стигнали и до извода, че огласените записи са били манипулирани чрез използването на шест различни технически способа.

Още по темата

В резултат обаче на направения анализ те не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието на разговорите да е било променяно.

Затова на тях са им  възложени допълнителни задачи, като работата им продължава в ДАНС и други структури на МВР, съобщават още от прокуратурата.

Вече беше разпространена фоноскопска експертиза на записите, която беше изготвена от Института по криминалистика към МВР.

Тя показа, че предоставените за изследване звукозаписи не са оригинали и върху тях е извършена допълнителна манипулация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase