Снимка: Bulgaria ON AIR

Няколко американски военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена бойна готовност. Нивото на защита е било повишено до второто най-високо поради опасения от терористична атака. Според американските медии под тревога са и отдалечени обекти в Румъния и България.

Арабистът проф. Владимир Чуков посочи, че Пентагонът официално е дал обяснение, че става въпрос за повишена тревога за терористична атака, свързана с Европейското първенство в Германия и с наближаващите Олимпийски игри във Франция.

"Преди седмица с арбалет в Белград беше нападнат жандармерист, който охранява израелското посолство. Вътрешният министър на Сърбия окачестви атаката като терористична. Изненада ме, че вчера пак с арбалет човек е влязъл в комплекса на Външното министерство на Сърбия. Очевидно има напрежение, което се свързва с тази държава и Балканите", коментира той.

Проф. Чуков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че има ескалация на напрежението със сирийците в Турция, като според него това е още по-обезпокояващо от случващото се в Сърбия.

"Директно става сблъсък между турските власти, турското население и сирийските бежанци. Наблюдаваме процесите и трябва да си правим изводи", изтъкна арабистът.

Преди 2-3 месеца у нас беше намерено оръжие на "Хамас", за което се смяташе, че е за атаки по територията на Германия. Вероятно има развитие на ситуацията, за което външните наблюдатели не знаем, каза още проф. Чуков.

Арабистът отбеляза, че американците прилагат строг устав и действат по протокол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase