Месеци наред продължават протестите на учените от БАН. Снимка: Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ оттегля законопроекта за Българската академия на науките, защото "изпадаме в ситуация, в която най-свидното, най-милото, науката и БАН, да се превърне в ябълка на раздора", поясни той на среща с ръководството на Академията и министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов.

"Искаме с разум и с мир да приемем закон за БАН", заяви премиерът и поясни, че няма да допусне БАН да е държава в държавата.

Oще по темата

"Изрично казвам, че ще се съобразим с всички предложения", отсече премиерът.

Той посочи, че е необходимо отчетността на БАН да излезе от контрола на правителството и да отиде под контрола на парламента.

"Така че ако БАН иска да продава имоти – да отиде и да го заяви пред българския парламент", каза Борисов и посочи, че е никой не иска да продава БАН, затова и настоя табелата "Not for sale" да бъде свалена.

В края на срещата премиерът обяви, че в рамките на месец Комисията по образование ще внесе общ законопроект за БАН, който да обединява предложенията на всички партии.

На свой ред акад. Никола Съботинов заяви, че са готови да участват и да излъчат хора, които да работят по новия общ законопроект. Той благодари за това, което се случва в момента.

"Радвам се. Това, което се случи, е много полезно за българската наука, за БАН и за българското общество като цяло. Защото мисията на БАН е работа за духовното и материално за България", заяви той.

Съботинов посочи, че е оптимист за БАН и заяви, че това е един добър резултат за България.

"Вярвам, че довечера 7000 семейства ще бъдат по-спокойни – това е броят на хората, които работят в БАН", коментира на свой ред шефът на комисията по образование Огнян Стоичков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

189

Анонимен

преди 13 години

Няма Not for sale, има само лизииииинг.

188

левскар

преди 13 години

БАН ябълката на раздора,или последният бастион на "приватизацията".май следКомандира,Симо келипира,ГейСергей не остана много за "приватизиране"е и ГЕРБ намериха своят граал.От друга страна пък в БАН се хранят толкова много излишни души/само за пример там все още има телефонистки/,че наистина висят на бюджета ,като воденичен камък.Но на бас ако БАН вземе един заем от СИбанк например за "иновации"веднага ще видите как ще зависи пак на бюджета за да върне заема,е това е проблема.

187

Анонимен

преди 13 години

Браво Борисов след като се изказа Дянков за ДС да няма в ръководсвото всички професори наведоха глави МНОГО ХУБАВ ХОД

fallback