Снимка: БТА

Въздържанието на ДСБ при гласуването на вота на доверие към правителството вече премина в атака.

Тъмносините сезират главния прокурор за чутото в разговора между шефа на митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов.

„Истина ли е, че българският министър-председател е опитвал да препятства митническа проверка срещу нарушител?”. Този кратък въпрос изпраща Костов до Борис Велчев и иска отговор в близките дни.

Дни, след като Бойко Борисов заяви от пленарната трибуна, че се чувства подведен от десницата, Иван Костов даде ясно да се разбере, че също няма доверие на премиера.

Попитан дали приема обяснението му, че записът Танов-Борисов е манипулиран, Командира заяви, че отговаря „косвено” така:

„Ние не питаме министър-председателя дали е вярно, а питаме прокуратурата”.

Иван Костов посочи организаторите на СРС-скандала и цитира три имена – Георги Първанов, Цвятко Цветков, Алексей Петров.

„Няма как тези втъкнати в БСП политици да не са в дъното на този скандал. Те си мислят, че печелят”, анализира лидерът на ДСБ.

Още по темата
20 яну 2011 18:16

На въпрос защо според него Георги Първанов твърди, че записите са истински, Костов отговори: „Той ги е чел, сигурно, като е възложил да ги изнесат. Сигурно ги е чел”.

Иначе Командира е убеден, че поведението на „Синята коалиция” при гласуването на вота в четвъртък е срещнало одобрението на десните избиратели.

По думите му копчето „въздържал се” е превърнало сините в „своеобразен политически арбитър”.

„Успяхме да останем встрани и от сценаристите на скандалите, и от тези, срещу които са насочени”, аргументира се Иван Костов.

От ДСБ искат прокуратурата да се произнесе бързо по техния въпрос за евентуален „чадър” на Бойко Борисов върху контрабандата.

Тъмносините не изключват това да стане точно преди изборите, за да обслужи определени интереси. Според Костов в момента прокуратурата държи правителството като заложник.

Със същата задача трябвало да се заеме и комисията за контрол на СРС-тата в парламента. Иван Костов се ангажира да направи необходимото напусналият служител от ДАНС Росен Миленов, който твърди, че има какво да каже по скандала, да бъде изслушан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase