Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП отново се хванаха за гушите по повод дипломатите сътрудници на Държавна сигурност.

На вчерашното си заседание парламентарната комисия по външна политика прие декларация, с която дипломатите агенти се призовават доброволно да се оттеглят от постовете си.

В нея се посочва още, че компетентните органи трябва да предприемат действия за отзоваване на посланиците, за които т. нар. комисията по досиетата разкри на 14 декември м.г. принадлежност към ДС.

От Коалиция за България веднага реагираха, че "управляващите прилагат двоен аршин по отношение на агентите на бившата Държавна сигурност". Кирил Добрев от левицата заяви, че министърът на вътрешните работи започнал своята кариера в структурите на Държавна сигурност.

Още по темата

ГЕРБ категорично няма да се откаже от декларацията, казаха пък вносителите на документа - председателите на комисията по външна политика - Доброслав Димитров, и на комисията за контрол на еврофондовете - Моника Панайотова.

Коалиция за България явно не е склонна да покаже евроатлантическа позиция, каза Моника Панайотова.

Според вносителите на декларацията, фактът, че половината от настоящите посланици са свързани със службите за сигурност на тоталитарния режим, блокира работата на дипломатическите служби.

Това са хора, които имат скрита зависимост, коментира Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase