Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов няма картонче от бившата Държавна сигурност. Това заяви пред Dnes.bg председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Цветанов е започнал работа във Централното информационно организационно управление на трудов договор като специалист, съобщи Костадинов.

По думите му казусът с вътрешния министър няма нищо общо със Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Цветанов не е бил щатен или нещатен сътрудник, следовател или агент в структурите на Държавна сигурност, категоричен е Костадинов.

По-рано днес от БСП атакуваха вътрешния министър, като обявиха, че е започнал кариерата си в репресивния орган на комунистическата власт.

Депутатът Кирил Добрев заяви, че Цветанов е започнал работа в Централното информационно организационно управление, което от 1979 година е към ДС.

Още по темата

Добрев всъщност визира Централното информационно-аналитично управление, което е било част от Шесто управление на ДС до 1979 г., а след това е обособено в самостоятелното Седмо управление.

Той каза, че не знае дали вътрешният министър е имал картонче, но призова да няма двоен стандарт и подходът към него да е същият като към дипломатите, сътрудничили на службите.

Самата Комисия по досиетата извърши проверки за агентурно минало и в МВР, и в състава на правителството. И при двете проверки името на Цветан Цветанов не бе оповестено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase