Вицепремиерът и вътрешен министър обяви, че в МВР са предприети мерки за ограничаване на изтичането на информация.

"Никой не може да гарантира, че няма къртици, каквито има в структурите в цялата държава", допълни той.

По думите му всичко, което се осъществява при използването на СРС-та, е на база българското законодателство.

"СРС-та се използват, когато има предполагаемо престъпление за наказание – над 5 години. Когато СРС бъде приложено и когато изтече срокът от 10 дни, ако не бъде поискано от заявителя – то се унищожава", разтълкува закона МВР шефът.

"За мен е по-важно действително да отразяваме реалните проблеми и реалните политики", отговори Цветанов на въпрос дали му е приятно да се вадят СРС-та от разговори.

На въпрос как ще свърши този скандал, при положение че предишните са свършвали с оставки, Цветанов заяви: "Ще свърши добре, както би трябвало да е добре за държавата".

"Недейте да смятате, че МВР или някой, който му е скимнало някъде, ще започне да слуша някого, защото не му е симпатичен или не му е приятен", заяви той.

Министърът отново не потвърди , че записите на разговорите между финансовия министър Симеон Дянков, заместника му Владислав Горанов и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов са от специални разузнавателни средства.

Миналата година, когато бил на конференция в Хага, под егидата на шефа на Европол, МВР шефът му поставил въпроса, че има две лица, към които няма доверие в съвместната им работа, защото имат предположение, че изтича информация.

Още по темата

"За тези две лица аз поех ангажимент, че ще бъдат извадени от тази среда, те бяха извадени и малко по-късно имаше реализация на т.нар. операция "Къртиците", каза Цветанов. 

Екипът, който е работил по отвличанията на престъпната група "Наглите", не е бил от цялата служба "Борба с организираната престъпност", а са били само от шест до осем души, които са били запознати в детайли.

"Аз бях забранил да се коментира всякаква ситуация извън средата, в която работиха, защото в свидетелските показания на майката на едно от момчетата тя е посочила, че това е информация, която е споделяла на компетентните органи.

Къде беше тогава дебатът за политическата воля, къде беше тогава дебатът в българския парламент за реалните проблеми за отвличанията", попита пред журналисти Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase