Снимка: Булфото

Продължават да излизат нови подробности около записваните телефонни разговори на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

В интервю за БНТ митничар №1 разказа подробно за всички разговори и други любопитни истории.

С категорично „да” митническият директор отговори на въпроса има ли опити на депутати и министри да кадруват в службата му.

На въпроса дали депутати и министри се опитват да сложат ръка на контрабандни канали, обаче отговорът беше „не”. 

В понеделник беше разпространена поредната порция извадки от СРС-та. Този път РЗС показаха написани диалози между Танов и депутатките от ГЕРБ Менда Стоянова и Искра Фидосова с обещанието, че самите аудиозаписи ще бъдат пуснати в края на седмицата.

Ваньо Танов, който има дълъг стаж в МВР, преди да стане шеф на митниците, обаче е убеден, че подобен аудиозапис няма да бъде показан, защото разговорът му с Менда Стоянова е монтаж.

Още по темата

Изреченията „Ти ме караш да назначавам бандит” и „Трябва да съм умрял да назнача тоя. Той е жив престъпник” не са произнасяни от него, каза Танов. Дори уточни, че прави това обяснение заради самия служител, визиран в разговора с Менда Стоянова, и семейството му.

Ставало въпрос за временно изпълняващия длъжността началник на пловдивската митница към онзи момент. Той заел поста, след като титулярят подал оставка, но на конкурса бил избран друг човек.

Танов заяви директно, че Стоянова не е упражнявала натиск.

Разговорът с Искра Фидосова обаче е друг случай. Този разговор е „99% истински”.

Доколкото си спомнял Танов, ставало въпрос за „младо момче, на което вероятно му беше внушено да се яви на конкурса”. Младото момче нямало компетентностите, необходими да издържи изпитите.

По телефона Танов казал на Фидосова, че „няма никакъв шанс да спечели”.

„За да съм откровен, от този разговор Искра Фидосова беше раздразнена, че това момче не беше издържало конкурса”, разказа директорът на митниците.

„99% автентични” били и разговорите на Танов с финансовия министър и със заместник-министъра на финансите Владислав Горанов, разпространени миналата седмица от в. „Галерия”.

И двата разговора били проведени след среща при премиера, на която Симеон Дянков не присъствал.

Там основно говорил вътрешният министър Цветан Цветанов, „в монолог” и „изложил тези”, с които митническият шеф не бил съгласен.

„Но Симеон Дянков не беше, затова му казвам, че е било отвратително, защото не съм успял в монолога на Цветанов да защитя нашите тези”, обяснява Танов произхода на израза „отврат са” в публикуваните СРС-та.

В казаното от Цветанов имало и неверни факти, но нито данъчният директор Красимир Стефанов, нито заместник-министър Горанов взели отношение.

Танов има обяснение и за това откъде е знаел, че е подслушван – видял в сайт публикувана информация, която е от негов разговор със съпругата му.

Директорът на митниците разказа и за това, че е „получил материали”, от които разбрал, че синът му е следен и му е подготвена постановка с подхвърлени контрабандни цигари.

Докладвал на премиера и сега е възложено на ДАНС да установи кой е събирал информацията.

На базата на полицейския си опит Танов е категоричен, че информацията – снимки и видеозаписи на колата и жилището на сина му, както и на навиците му, е събирана професионално.

Все пак можело да е събирана от бивши служители на МВР.

„Убеждението” на Танов било, че постановката е била подготвяна от хора, свързани с контрабандата на цигари, които целят да го дискредитират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase