Снимка: Булфото
fallback

"Двугодишната давност на отпуските е водещ принцип, така че всички, които не са ползвали отпуската за 2010 година, ще могат да я ползват до края на 2012 година".

Oще по темата
Това обяви на пресконференция след среща със социалните партньори Светлана Ангелова, зам.-председател на социалната парламентарна комисия.

Ангелова заяви, че промените в Кодекса на труда ще бъдат предложени от ГЕРБ още на първото парламентарно заседание за тази година.

По думите й графиците за ползване на отпуски за тази година ще трябва да бъдат изготвени до 31 март 2011 година, а за всяка следваща година графиците ще трябва да бъдат изготвени до 31 декември.

Занапред Главната инспекция по труда ще проверява дали са направени графиците, спазват ли се и нарушени ли са правата на работниците и служителите.

В случаи, при които например се трупат отпуски заради излизане по майчинство, давностният срок започва да тече от годината, в която жената се е върнала на работа.

Освен това Ангелова посочи, че работниците ще могат да отлагат до 10 дни от годишния си отпуск.

На Йордановден и от БСП обещаха, че отпуските няма да горят.

Социалистите обявиха, че са намерили решение по казуса с неизползваните отпуски за 2010 г.  А именно – натрупаните дни да могат да се ползват безсрочно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Наумов

преди 13 години

Така наречената "тристранка" - представители на правителство, синдикати и работодатели, отдавна са доказали своят неефективност по отношение на проблемите, които уж трябва съвместно да решават. Държавата администрира, но само дотам до където и изнася, синдикатите са готови с идеите и то отдавна, а работодателите са съгласни - няма и как да не са. Резултата е - КАША. Знае се и кой ще я сърба ...

24

Student

преди 13 години

Аз пък съм студент и ден за ден научавам кога ще ми бъдат датите за изпитите. С ръководството ми на работата сме се разбрали, но сега с тази глупост да ида и да кажа на преподавателите през декември - давайте датите за юнската сесия, че ме притискат за график. Само давам нагледен пример за това, колко е абсурдно да планираш отпуски за 1 година напред!!!

23

Анонимен

преди 13 години

Ахаа ясно, значи през декември аз ще знам, че през август следващата година ще ходя на почивка, ще имам пари,приятелите ми ще са свободни, абе въобще всичко ще ми е на 6!!! Поредните тъпашки истории.......

fallback