Съревнованието започна. БСП решиха да са първите, които внасят законопроект в Народното събрание през 2011 година.

Социалистите твърдят, че са намерили решение по казуса с неизползваните отпуски за 2010-а, които трябва да изгорят, поне според действащия Кодекс на труда.

Затова червените предлагат към почивката за миналата година да се подходи по същия начин, както за предходните. А именно – натрупаните и през 2010-а дни да могат да се ползват безсрочно.

„Проблема го решаваме сега, хората да бъдат спокойни”, заяви убедено председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев, който обаче още не е обсъдил идеята със заместничката си – депутатката от ГЕРБ Светлана Найденова.

„Понеже законът е приет в средата на годината, не би могъл да се приложи неговият механизъм. Затова отпуските за тази година не могат да бъдат загубени”, категоричен е и бившият вътрешен министър Михаил Миков.

„Това право не може да бъде отменено със задна дата”, допълни Емилия Масларова.

Червеният тандем предлага още няколко промени в Кодекса на труда. Едната касае възможността за прехвърляне на част от почивните дни за следващата година.

Още по темата
Сега работодателят може да откаже 10 дни от полагаемия отпуск на служителя си, когато е преценил, че важни производствени причини го налагат. От БСП обаче предлагат тази възможност да бъде за половината от полагащите се дни. Защото част от служителите имат 20 дни годишен отпуск, други – 25, трети – още повече.

Социалистите също така опитват да решат неправдата – графикът за почивките да зависи само от работодателя. Те предлагат хората да могат да отложат своя отпуск, ако имат уважителни причини. За целта ще трябва да уведомят шефа си седмица по-рано.

„Смятаме, че балансът на интересите е постигнат както по отношение на предприемачите, така и по отношение на работниците”, убеден е Миков.

От ГЕРБ вече обявиха, че имат решение на проблема с отпуск 2010 и ще го предложат още през първите дни от работата на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase